Vaš prozor u svijet energije!

Dobrodošli na EM web stranice :)

Vaš prozor u svijet energije!

Stručni časopis EGE

energetika, gospodarstvo, ekologija, etika

Stručni časopis EGE

Portal o energetici

www.energetika-net.com

Portal o energetici

Novosti

Održan Plinarski forum

01.04.2022

Održan Plinarski forum

Group 249 Održan Plinarski forum

Održan je 21. plinarski forum.

Potražnja za energijom sve je veća, a u energetskom miksu nijedan oblik energije ne smije isključiti onaj drugi. Naime, era fosilnih goriva će, unatoč svemu, trajati još dugo, a potražnja za njima se nastavlja. Istodobno, trenutačna energetska i politička kriza u svijetu je takva da 'volatilnost' na tržištima energije postala ključna riječ i nemoguće je predvidjeti što će biti i za samo tjedan dana.

Iako su u Hrvatskoj su nadležna tijela poduzela sve što je u njihovoj moći kako bi se spriječili još veći potresi na tržištu, stanje je alarmantno, izvanredno. Naime, osim trenutačnih problema s opskrbljivačima zbog visokih cijena plina, uskoro se mogu očekivati i problemi zbog smanjene potrošnje plina, što će ugroziti prihode operatora plinskih distribucijskih sustava, a to bi opet moglo imati negativan utjecaj na njihovu sigurnost i pouzdanost njihovog rada. Uz sve to, sve članove 'plinskog lanca' i dalje muče isti problemi koji se ne rješavaju posljednjih 20 godina. Sve to su neki od naglasaka s održanog 21. plinarskog foruma.

Bez obzira na sve te poteškoće, a i one koji se mogu očekivati u budućnosti, plin će se kao energent koristiti još godinama. Cijelo to vrijeme, do neke buduće neugljične energetike, plinske sustave, instalacije, uređaje i svu pripadajuću opremu netko će trebati projektirati, izvoditi, graditi, instalirati, uodržavati, servisirati, popravljati, upravljati, ispitivati...

U svemu tome će, baš kao i do sada, Plinarski forum imati svoju ulogu kao mjesto za stručnu raspravu, razmjenu iskustava i razmišljanja, upozoravanje na nedostake i predlaganje rješenja u plinskoj i svim srodnim strukama.

Novi broj časopisa EGE

11.03.2022

Novi broj časopisa EGE

Group 249 Novi broj časopisa EGE

Izašao je novi broj časopisa EGE 1/2022

Odgovore na pitanja kako do još zelenije elektroenergetske mreže, mogu li terminali za LNG spasiti Europu od krize i kada će Zagrebom prometovati autobusi na vodik daje novi broj časopisa EGE.  Pročitajte i priču o preuzimanjima i spajanjima u plinskom gospodarstvu i intervju s izv. prof. dr. sc. Vladislavom Brkićem, dekanom RGN-a...

Održana 2. konferencija Voda na dlanu

10.03.2022

Održana 2. konferencija Voda na dlanu

Group 249 Održana 2. konferencija Voda na dlanu

Održana je 2. konferencija o obradi, pripremi, pročišćavanju i zaštiti voda, vodoopskrbi i odvodnji Voda na dlanu.

Vodnokomunalno gospodarstvo jedno je od područja koje je primjetno osjetilo prednosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Naime, svaka članica EU-a može znatno poboljšati vodoopskrbu i odvodnju projektima uz pomoć sredstava iz europskih fondova. U Hrvatskoj se tako slika vodnog gospodarstva već popravila, a bit će još i bolja.
S druge strane, s pročišćavanjem otpadnih voda ne bi trebalo pretjerivati ni kada je riječ o dimenzioniranju postrojenja ni kada je riječ o stupnju pročišćavanja. U vezi s pročišćavanjem otpadnih voda, ostaje problem mulja, no već sada postoje nekoliko rješenja kako se on može uspješno rješavati.
U svakom slučaju, vodu kao vrijedan resurs treba čuvati, koristiti na odgovarajući način, pozorno i štedljivo, uz primjenu najsuvremenijih tehničkih rješenja za upravljanje sustavima vodoopskrbe, praćenje i nadzor njezine potrošnje i kvalitete, ali i postupaka njezine obrade, pripreme, pročišćavanja i zaštite.
Naravno, da bi sve to bilo moguće ostvariti, potrebna je jasna strategija.
Sve to, ali i još mnogo toga, bile su teme druge po redu Konferencije o obradi, pripremi, pročišćavanju i zaštiti voda, vodoopskrbi i odvodnji Voda na dlanu.

'Newsletter' portala za veljača 2022.

22.02.2022

'Newsletter' portala za veljača 2022.

Group 249 'Newsletter' portala za veljača 2022.

Nakon kraćeg zaostatka zbog tehničkih poteškoća objavljen je 'Newsletter' portala www.energetika-net.com za veljaču 2022. godine...

U specijalima portala www.energetika-net.com u veljači pročitajte:
što o trenutačnoj energetskoj krizi kaže prof. dr. sc. Nela Vlahinić Lenz s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci?
koje sve stručne skupove pripremamo u ovoj godini?
zašto je potreban bolji nadzor tržišta plina?
kako je poznati hrvatski proizvođač opremio luksuznu megajahtu?
u kojem se smjeru odvija razvoj gradova?
koja je to oaza mira i tišine u Gorskom kotaru?
zašto kratki spojevi više ne moraju biti veliki problem?
što donosi zelena taksonomija?

Voda na dlanu 2022.  - novi datum održavanja: 10. ožujka 2022.

03.01.2022

Voda na dlanu 2022. - novi datum održavanja: 10. ožujka 2022.

Group 249 Voda na dlanu 2022. - novi datum održavanja: 10. ožujka 2022.

Novi datum održavanja 2. konferencije o obradi, pripremi, pročišćavanju i zaštiti voda, vodoopskrbi i odvodnji je 10. ožujka 2022. godine. Kao i do sada, skup se održava u Zagrebu, u Kongresnom centru 'Antunović'.

Voda je svuda oko nas...
... no, potrebna je odgovarajuća oprema, uređaji, sustavi i postrojenja kako bi se već na izvorištu, bez obzira na to radi li se o površinskoj vodi (iz rijeka ili jezera), podzemnoj, bočatoj ili pak oporabljenoj vodi, osigurala vrhunska kvaliteta i čistoća. Isto vrijedi i s vodom koja ulazi u kuću, zgradu, industrijsko ili energetsko postrojenje - ona također mora zadovoljiti parametre pitke vode ili pak tehnološke vode u raznim procesima, za što je također često nužna njezina obrada, priprema i pročišćavanje. Uostalom, dobri primjeri za to su prehrambena i farmaceutska industrija, gdje voda mora zadovoljiti visoke higijenske standarde li hoteli i bolnice u kojima su vodovodne instalacije iznimno složene i razgranate, a voda se mora obraditi tako da se onemogućava razvoj bilo kakvih opasnih mikroorganizama (npr. legionela). Na kraju, kada je ta voda iskorištena, mora se vratiti u okoliš očišćena od štetnih tvari, kako bi mogla nastaviti svoj prirodni ciklus.
Zato: Voda na dlanu!

Nova era prometa 2022.

Nova era prometa 2022.

19. svibnja 2022. , Zagreb, Buzin, hotel 'Aristos'

U prometu je ključ klimatskih i energetskih ciljeva

Era klasičnih vozila (ali i plovila i letjelica), pogonjenih motorima s unutarnjim izgaranjem koji koriste naftne derivate (tj. fosilna goriva) polako završava i cijeli se svijet okreće novim rješenjima vozila, plovila i letjelica, ali i novim rješenjima organizacije i načina prometa. Uz sve to, promjene koje se u svim zemljama svijeta moraju napraviti u energetskom miksu kako bi se smanjila ovisnost o fosilnim gorivima i zadvoljili ciljevi zaštite okoliša i ublažavanja klimatskim promjenama uvelike se odnose i na promet.

Naravno, u svemo tome Hrvatska nije iznimka i stoga se već treću godinu zaredom, pandemijskim poteškoćama unatoč, održava Nova era prometa, stručni skup s fokusom na električnim i vozilima na plin (stlačeni, ukapljeni), vodik i gorivne članka, ali i svim drugim rješenjima za održivi razvoj prometa.

Stabilna oprema pod tlakom - priručnik

Stabilna oprema pod tlakom - priručnik

prof. dr. sc. Srećko Švaić, dipl. ing.

Knjiga je rezultat dugogodišnjeg rada na području opreme pod tlakom i napravljena je sa željom da se autorovo bogato znanje i iskustvo koje je stečeno u radu na konstrukcijama, regulativi i propisima iz područja opreme pod tlakom i na pripremi materijala za predavanja studentima i izobrazbu osoba koje rade u tom području, budu dostupna svima koji su izravno ili neizravno vezani za tu granu tehnike.

U njoj su stoga dani osnovni zahtjevi koji se postavljaju na opremu pod tlakom u pogledu konstrukcije, izrade, uporabe i nadzora tijekom uporabe, kako bi se ostvario njezin siguran rad u predviđenom radnom vijeku. U njoj će i čitateljice i čitatelji pronaći smjernice za razumijevanje i korištenje regulative i za uporabu norma, odnosno tehničkih specifikacija pomoću kojih se osigurava struktura opreme pod tlakom u smislu sigurnosti za ljude, materijalna dobra i okoliš, ekonomičnost i uporabljivost.

Iz sadržaja izdvajamo naslove pojedinih poglavlja:
• Općenito o opremi pod tlakom
• Regulativa u području stabilne opreme pod tlakom
• Materijali za gradnju opreme pod tlakom
• Osnove proračuna opreme pod tlakom
• Sigurnosna oprema
• Ložena oprema pod tlakom
• Inspekcije i ispitivanja stabilne opreme pod tlakom
• Prilozi
• Primjeri iz prakse

EGE 2/2022

O budućnosti hlađenja, ventilacije i klimatizacije s gledišta proizvođača, novim proizvodima i uslugama te tržišnim kretanjima na tom području čitajte u 2. ovogodišnjem broju stručnog časopisa EGE. Također, novi EGE donosi odgovore na pitanja jesu li (i) dizalice topline održive, raste li ili pada udjel obnovljivih izvora za grijanje i klimatizaciju te je li Hrvatska strategija za vodik prilika ili europska 'salonska energetika'...

Portal www.energetika-net.com

Portal www.energetika-net.com

www.energetika-net.com

Energetika-net.com je jedinstveni portal u Hrvatskoj i šire koji svakodnevno donosi vijesti iz područja energetskog gospodarstva, plinske tehnike i gospodarstva, instalacija, termotehnike (grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije) i vode, energetske učinkovitosti i zgradarstva, obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i elektromobilnosti i održivog prometa. Namijenjen je svima kojima su vijesti iz tih područja nužne za svakodnevno poslovanje kao što su energetske tvrtke, projektanti, izvođači, proizvođači opreme, investitori u projekte, dužnosnici državnih tijela i ustanova, članovi stručnih udruga, znanstvenici i studenti visokoškolskih ustanova, ali i široj javnosti.