Vaš prozor u svijet energije!

Dobrodošli na EM web stranice :)

Vaš prozor u svijet energije!

Stručni časopis EGE

energetika, gospodarstvo, ekologija, etika

Stručni časopis EGE

Portal o energetici

www.energetika-net.com

Portal o energetici

EM stručni skupovi

EM stručni skupovi

EM stručna literatura

EM stručna literatura

Novosti

I opet... Svijetla budućnost

01.03.2024

I opet... Svijetla budućnost

Group 249 I opet... Svijetla budućnost

Konferencija Svijetla budućnost, ujedno prvi naš skup ove godine, održana je 29. veljače u Zagrebu...

Kako bi se pojedinci, tvrtke, znanstvena zajednica i društvo što bolje nosilo s izazovima koje donose razvoj i primjena svega što nudi digitalizacija, u Zagrebu je 29. veljače ponovno održana Svijetla budućnost, konferencija o novim tehnologijama, robotizaciji i automatizaciji u industriji i zgradarstvu, pametnim domovima, zgradama i gradovima.

Na nekoliko primjera dobre prakse pokazano je kako digitalizacija, robotizacija i automatizacija, umjetna inteligencija, tehnologija lanca blokova ('Blockchain'), prikupljanje i analiza velikih količina podataka ('Big Data'), internet stvari ('IoT'), računalstvo u oblaku, proširena stvarnost i strojno učenje nisu više spekulativna fikcija, već sadašnjost.

Neka od predstavljenih inovativnih rješenja su izrada trodimenzionalnih računalnih modela stvarnog mjesta prometne nesreće uz pomoć bespilotne letjelice i fotogrametrijskih postupaka, korištenje umjetne inteligencije u procjeni šteta na motornim vozilima, integracija suvremenih metoda istraživanja i kartiranja morskog dna, digitalna rješenja za predviđanje potražnje i optimiranje zaliha na skladištu itd. Konačno, prikazano je i 'srce' visoke tehnologije u Hrvatskoj, Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA) pri Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Newsletter portala za veljaču 2024.

16.02.2024

Newsletter portala za veljaču 2024.

Group 249 Newsletter portala za veljaču 2024.

Objavljen je 'Newsletter' našeg portala za veljaču ove godine...

U specijalima na portalu www.energetika-net.com u veljači pročitajte:

osvrte predstavnika nekoliko stručnih udruga i jednog instituta na proteklih deset godina u Europskoj uniji

o novom električnom automobilu odavno poznate marke, ali u novom ruhu

o dizalicama topline Clivet kao rješenju za posve električnu budućnost

o tome zašto je kružnost bitna u korištenju biomase i bioplina

o tamnim oblacima koji se iz SAD-a nagoviještaju na tržištu LNG-ja

komentar na temu problema u energetici i njihovog (ne)riješavanja u 'superizbornoj' godini.

Newsletter portala za siječanj 2024.

16.01.2024

Newsletter portala za siječanj 2024.

Group 249 Newsletter portala za siječanj 2024.

Objavljen je 'Newsletter' našeg portala za siječanj ove godine...

U specijalima na portalu www.energetika-net.com u siječnju pročitajte:

intervju s prof. dr. sc. Bojanom Milovanovićem s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

• o tome kako je austrijskim tvrtkama i znanstvenicima uspjelo pohraniti Sunce pod zemlju

o energetskoj učinkovitosti, planiranju proizvodnje za industriju i energetiku i rješenjima koja za to pruža Siemens Energy

o primjeru dobre prakse u tvornici Elan u Sloveniji, što su ostvarili stručnjaci tvrtki Kovintrade i Hargassner

• o problemima koji sve više muče domaće distributere plina

• komentar na temu energetike u novoj, 'superizbornoj' godini.

Sretan Božić i Nova godina

21.12.2023

Sretan Božić i Nova godina

Group 249 Sretan Božić i Nova godina

ENERGETIKA MARKETING želi vam svima sretan Božić i novu, 2024. godinu!

S godinom koja je na izmaku vrijeme je da podvučemo crtu i napravimo rezime svega što smo napravili. Protekla 2023. bila je godina okretanja prema budućnosti, a budućnost gradimo s vama, našim dragim partnerima i suradnicima. Želimo vam zahvaliti na doprinosu i suradnji jer bez vas to ne bi bilo - to!

Početak godine najprije je donio redizajn našeg portala www.energetika-net.com. Čitanost vijesti i jednostavnost dizajna su nešto na što smo iznimno ponosni.

Stručni časopis EGE proslavio je 30 godina izlaženja u ožujku, dok je 150. broj izašao u listopadu. Ova je godina zato bila iznimno uzbudljiva jer smo zatvorili jedan cijeli krug i, osim jubileja kojim se rijetki mogu pohvaliti, odlučili smo iznenađenje ostaviti za kraj godine...

Iza nas je niz uspješnih skupova, naravno. Ove smo godine organizirali njih čak devet, a velik interes jasan je pokazatelj koliko su važni susreti u živo bili i vama. Organizirali smo:
Svijetlu budućnost
Energiju iz dubina
Plinarski forum
Klima-forum i Konferenciju INTER-KLIMA
Sunčevu energiju
Tlačnu opremu
Toplinarstvo
Novu era prometa
Vodu na dlanu.

Osim skupova koje sami organiziramo, uvijek rado udružujemo snage i s drugim stručnjacima. Tako smo sudjelovali i organizaciji više projekata s našim partnerima kao što su:
FieldWork4RES - digitalna transformacija i OIE
EcoDT
Plinotehnika
PLIGES
XEnergy.

Kao što smo već rekli, za kraj nam ostaje velika vijest koju smo dugo držali u tajnosti. Časopis EGE izašao je prvi put i u digitalnom formatu. Osim toga, svim pretplatnicima bit će omogućen pristup bogatom arhivu svih objavljenih časopisa od 1993. godine do danas.

Još jednom od srca hvala svima na suradnji i veselimo se novim izazovima koji su pred nama.
Vrijeme je za kratak predah i punjenje baterija. Želimo vam da tijekom nadolazećih blagdana provedete ugodne trenutke sa svojim najmilijima. Puno sreće, mira i ljubavi te uspjeha u novoj 2024. od ekipe iz tvrtke ENERGETIKA MARKETING!

Izašao novi EGE

15.12.2023

Izašao novi EGE

Group 249 Izašao novi EGE

Upravo izašli 151. broj časopisa EGE ujedno je i velika prekretnica

Budućnost je digitalna, a od 151. broja digitalan je i časopis EGE. Radi se o velikoj prekretnici u 30-godišnjoj povijesti. Naime, ovaj broj, baš kao i svi budući, dostupan je u uobičajenom, tiskanom, ali i u digitalnom obliku. To znači da ga se, osim na papiru, može (za sada još besplatno!) pročitati i na mobitelu, tabletu ili računalu...

Broj kojim se zaključuje godina dvostrukog jubileja (30 godina izlaženja i izlazak 150. broja) najvećim je dijelom posvećen još jednom jubileju: 10 godina Hrvatske u Europskoj uniji.

Plinarski forum 2024.

Plinarski forum 2024.

21. ožujka 2024. , Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'

Plin - energent sadašnjosti

Vjerojatno se mnogi još sjećaju slogana 'Plin - energent budućnosti'. Iako od tada do danas nije puno prošlo, mnogo se toga promijenilo na tržištu, u gospodarstvu i u cijelom društvu i na prvi se pogled čini kao da je plin gurnut u zapećak. S druge strane, plin je i dalje vodeći energent u mnogim područjima: i za grijanje i u raznim tehnološkim procesima, a na plinskom tržištu i dalje se ostvaruju odlični rezultati. Istodobno, plinskih projekata: novih plinovoda, novih terminala za uvoz i izvoz plina, novih plinskih nalazišta u svijetu ne manjka. Prema svim energetskim i gospodarskim scenarijima koji se razmatraju, za očekivati je kako će se plin u budućnosti koristiti sve manje. No, živimo u sadašnjosti u kojoj je plin i dalje nezamjenjiv igrač. Upravo zato plin zaslužuje da se o njemu priča i raspravlja, da se razmatraju nova rješenja, projekti i mogućnosti primjene, a Plinarski forum kao skup okrenut struci i stručnim rješenjima pravo je mjesto za to.

 

 

Hlađenje i klimatizacija

Hlađenje i klimatizacija

prof. dr. sc. Orest Fabris, dipl. ing.

NOVO!

Ova knjiga (udžbenik) namijenjena je studentima diplomskih i poslijediplomskih studija strojarskih i sličnih fakulteta, ali i mladim inženjerima koji se tom problematikom počinju praktično baviti. U knjizi su dane najbitnije termodinamičke osnove i objašnjene su pojave, procesi i zakoni koji se pojavljuju u tehnici hlađenja i klimatizacije. Posebna je pozornost poklonjena praktičnim i specifičnim rješenjima i uz njih su dane odgovarajuće jednadžbe, izrazi i brojčani podaci. Knjiga obuhvaća i najnovije promjene vezane uz problematiku zaštite ozonskog sloja, racionalno korištenje energije i neka posve nova dostignuća i očekivane promjene u budućnosti. Na kraju je knjiga dopunjena većim brojem riješenih zadataka i prilozima u obliku tablica, dijagrama i sl.

Za knjigu se također može reći da obuhvaća cjeloživotno iskustvo autora u tom području, od poslijediplomskog i doktorskog studija ('Refrigeration and Air Conditionig' na King’s Collegeu u Londonu), do predavanja iz područja termodinamike i rashladne tehnike na fakultetima u Sarajevu, Dubrovniku i Splitu. Pored bavljenja nastavnim, a uz to i znanstvenim radom, autor je vodio velik broj praktičnih projekata iz tog područja kao što su ispitivanje hlađenja nuklearnog goriva za NE Oskarshamn u Švedskoj, konzultantske usluge pri projektiranju i konačni tehnički prijam svih ledenih objekata za XIV. zimske olimpijske igre u Sarajevu, razvoj rashladnog kontejnera 40 '', razvoj i proizvodnja tzv. klima-bojler uređaja (izvedeno više od 500 jedinica), projektiranje, izrada i puštanje u rad desetak manjih i srednjih hladnjača, projektiranje, izrada i puštanje u rad više od 100 instalacija sustava klimatizacije na putničkim (turističkim) brodovima itd.

Više informacija i narudžba!

Portal www.energetika-net.com

Portal www.energetika-net.com

www.energetika-net.com

Energetika-net.com je jedinstveni portal u Hrvatskoj i šire koji svakodnevno donosi vijesti iz područja energetskog gospodarstva, plinske tehnike i gospodarstva, instalacija, termotehnike (grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije) i vode, energetske učinkovitosti i zgradarstva, obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i elektromobilnosti i održivog prometa. Namijenjen je svima kojima su vijesti iz tih područja nužne za svakodnevno poslovanje kao što su energetske tvrtke, projektanti, izvođači, proizvođači opreme, investitori u projekte, dužnosnici državnih tijela i ustanova, članovi stručnih udruga, znanstvenici i studenti visokoškolskih ustanova, ali i široj javnosti.