Vaš prozor u svijet energije!

Dobrodošli na EM web stranice :)

Vaš prozor u svijet energije!

Stručni časopis EGE

energetika, gospodarstvo, ekologija, etika

Stručni časopis EGE

Portal o energetici

www.energetika-net.com

Portal o energetici

EM stručni skupovi

EM stručni skupovi

EM stručna literatura

EM stručna literatura

Novosti

Održan Power & Energy Masters 2022.

18.10.2022

Održan Power & Energy Masters 2022.

Group 249 Održan Power & Energy Masters 2022.

Održan je ovogodišnji skup Power & Energy Masters.

Energetsku krizu i energetsku tranziciju moramo rješavati svi zajedno

Država nisu samo političari, ministarstva, agencije, državne tvrtke i stranke, već su država i svi dužnosnici i djelatnici tih tijela i tvrtki, ali i svi njezini građani i svi trebaju dati svoj doprinos prevladavanju izazova energetske krize i energetske tranzcije. Uostalom, svatko bi već sada mogao razmišljati o tome kako smanjiti potrošnju energije u svojem domu ili na svojem radnom mjestu ili pak o postavljanju sunčane elektrane na svojoj kući ili zgradi.

Bio je to jedan od naglasaka sa skupa Power & Energy Masters, odnosno 15. međunarodnog znanstveno-stručnog savjetovanja 'Energetska i procesna postrojenja' i 10. međunarodnog foruma o obnovljivim izvorima energije koji je održan 12. - 14. listopada 2022. godine u Zadru.

Pred Hrvatskom je stoga ostvarivanje nekoliko značajnih energetskih projekata, a svakako je za pohvalu što se sve više industrijskih objekata, ali i turističkih tvrtki okreće obnovljivim izvorima za pokrivanje svojih potreba za energijom. Sunčeva i geotermalna energija, dizalice topline, biomasa i vodik pri tome su u prvom planu.

Uz sve to, veliki su napori i dalje potrebni u području energetske učinkovitosti u zgradarstvu, što je problem koji muči i cijelu Europsku uniju. Pronalaženju rješenja za taj problem svakako će doprinijeti novi zahtjevi za tzv. zgrade nulte emisije, koje nemaju nikakvih emisija stakleničkih plinova iz fosilnih goriva i koje bi već od 2028. godine trebale biti standard za sve novoizgrađene zgrade javne namjene. Bez obzira na sve te zahtjeve i izazove, već sada sve više investitora pokazuje zanimanje za kvalitetnu gradnju.

Kako bi se svi ti izazovi mogli riješiti, nekoliko vodećih domaćih i stranih proizvođača opreme i ponuđača usluga svoje je proizvode i rješenja prikazalo u sklopu stručnih izlaganja i na izložbenim prostorima.

Izašao EGE 4/2022

10.10.2022

Izašao EGE 4/2022

Group 249 Izašao EGE 4/2022

Izašao je novi broj časopisa EGE 4/2022.

Dolazi zima i treba se pripremiti. Zato je glavna tema novog broja časopisa EGE - grijanje. Naravno, to nije sve...
Njemački znanstvenici provjerili su može li se ovu zimu izdržati bez plina, a EGE pak provjerava kako se plinska kriza odražava na poslovanje naših plinskih tvrtki.
No, to nije sve. Iako je, čini se, pred Ukrajinom još dug put do oslobađanja i mira, ona je elektroenergetski već sada dio Europe.
EGE donosi i priču o istrošenom nuklearnom gorivu koje nije nužno i otpad te ni ovaj put taj stručni časopis nije zaobišao aktualna kretanja na području obnovljivih izvora, tržištu klima-uređaja, opreme pod tlakom, zaštite okoliša i, među ostalim, održivog prometa.
Izašao EGE 3/2022

15.07.2022

Izašao EGE 3/2022

Group 249 Izašao EGE 3/2022

Izašao je novi broj časopisa EGE 3/2022.

Obnovljivi izvori energije svakako su budućnost kada je riječ o osiguravanju opskrbe energijom, a u rastućoj energetskoj krizi i nužnost. No, puno je problema koje bi tu još trebalo riješiti. U međuvremenu, ne treba zanemariti važnost vode, bez obzira na to u koje se svrhe koristi. Promet, energetika, termotehnika odlučno su na zelenom putu, no ne smije se zanemariti ni plin kao odličan prijelazni energent. U tome će Hrvatskoj itekako pomoći terminal za LNG na Krku, kako to smatra Hrvoje Krhen, direktor tvrtke LNG Hrvatska u upravo izašlom broju časopisa EGE.

Održan 19. hrvatski seminar o tlačnoj opremi

13.07.2022

Održan 19. hrvatski seminar o tlačnoj opremi

Group 249 Održan 19. hrvatski seminar o tlačnoj opremi

Održan je 19. hrvatski seminar o tlačnoj opremi.

Održana Nova era prometa

19.05.2022

Održana Nova era prometa

Group 249 Održana Nova era prometa

Održan je 3. forum o električnim i vozilima na plin i gorivne članke i rješenjima za održivi razvoj prometa Nova era prometa.

Svijetla budućnost

Svijetla budućnost

NOVI DATUM ODRŽAVANJA: 26. siječnja 2023. , Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'

Svijetla je budućnost pred nama...

U tri stručna skupa pod nazivom Hrvatska 4.0 pokazali smo inspiracije za budućnost... i idemo dalje. Tema novih tehnologija, robotizacije i automatizacije u industriji, zgradarstvu i energetici usko je povezana s temom pametnih domova, zgrada i gradova, a ta se tema opet nadovezuje na temu rasvjete koja se bez novih tehničkih rješenja u elektrotehnici i automatizaciji ne može zamisliti.

Razlog je to zašto smo odlučili Konferenciju o novim tehnologijama, robotizaciji i automatizaciji u industriji i zgradarstvu Hrvatska 4.0 i Konferenciju o energetski učinkovitoj rasvjeti, pametnim domovima, zgradama i gradovima (koju nismo održavali u protekle dvije godine) povezati u jedan skup pod krovnim nazivom 'Svijetla budućnost'. Skupovi će se u tom novom obliku održavati dva dana, s time da će prvi dan biti obrađivane teme iz područja novih tehnologija, robotizacije i automatizacije, a drugi dan teme iz područja rasvjete, pametnih domova, zgrada i gradova.

S takvom sinergijom dobro utabanim koracima nastavljamo pružati inspiracije za budućnost...

Hlađenje i klimatizacija

Hlađenje i klimatizacija

prof. dr. sc. Orest Fabris, dipl. ing.

U PRIPREMI:

Izlazak i promocija knjige na 9. KLIMA-FORUMU, 19. - 20. travnja 2022. godine u Zadru.

Naručite knjigu po promotivnoj cijeni, oglašavajte se po iznimno povoljnim uvjetima!

Ova knjiga (udžbenik) namijenjena je studentima diplomskih i poslijediplomskih studija strojarskih i sličnih fakulteta, ali i mladim inženjerima koji se tom problematikom počinju praktično baviti. U knjizi su dane najbitnije termodinamičke osnove i objašnjene su pojave, procesi i zakoni koji se pojavljuju u tehnici hlađenja i klimatizacije. Posebna je pozornost poklonjena praktičnim i specifičnim rješenjima i uz njih su dane odgovarajuće jednadžbe, izrazi i brojčani podaci. Knjiga obuhvaća i najnovije promjene vezane uz problematiku zaštite ozonskog sloja, racionalno korištenje energije i neka posve nova dostignuća i očekivane promjene u budućnosti. Na kraju je knjiga dopunjena većim brojem riješenih zadataka i prilozima u obliku tablica, dijagrama i sl.

Za knjigu se također može reći da obuhvaća cjeloživotno iskustvo autora u tom području, od poslijediplomskog i doktorskog studija ('Refrigeration and Air Conditionig' na King’s Collegeu u Londonu), do predavanja iz područja termodinamike i rashladne tehnike na fakultetima u Sarajevu, Dubrovniku i Splitu. Pored bavljenja nastavnim, a uz to i znanstvenim radom, autor je vodio velik broj praktičnih projekata iz tog područja kao što su ispitivanje hlađenja nuklearnog goriva za NE Oskarshamn u Švedskoj, konzultantske usluge pri projektiranju i konačni tehnički prijam svih ledenih objekata za XIV. zimske olimpijske igre u Sarajevu, razvoj rashladnog kontejnera 40 '', razvoj i proizvodnja tzv. klima-bojler uređaja (izvedeno više od 500 jedinica), projektiranje, izrada i puštanje u rad desetak manjih i srednjih hladnjača, projektiranje, izrada i puštanje u rad više od 100 instalacija sustava klimatizacije na putničkim (turističkim) brodovima itd.

Više informacija i narudžba!

Stabilna oprema pod tlakom - priručnik

Stabilna oprema pod tlakom - priručnik

prof. dr. sc. Srećko Švaić, dipl. ing.

Knjiga je rezultat dugogodišnjeg rada na području opreme pod tlakom i napravljena je sa željom da se autorovo bogato znanje i iskustvo koje je stečeno u radu na konstrukcijama, regulativi i propisima iz područja opreme pod tlakom i na pripremi materijala za predavanja studentima i izobrazbu osoba koje rade u tom području, budu dostupna svima koji su izravno ili neizravno vezani za tu granu tehnike.

U njoj su stoga dani osnovni zahtjevi koji se postavljaju na opremu pod tlakom u pogledu konstrukcije, izrade, uporabe i nadzora tijekom uporabe, kako bi se ostvario njezin siguran rad u predviđenom radnom vijeku. U njoj će i čitateljice i čitatelji pronaći smjernice za razumijevanje i korištenje regulative i za uporabu norma, odnosno tehničkih specifikacija pomoću kojih se osigurava struktura opreme pod tlakom u smislu sigurnosti za ljude, materijalna dobra i okoliš, ekonomičnost i uporabljivost.

Iz sadržaja izdvajamo naslove pojedinih poglavlja:
• Općenito o opremi pod tlakom
• Regulativa u području stabilne opreme pod tlakom
• Materijali za gradnju opreme pod tlakom
• Osnove proračuna opreme pod tlakom
• Sigurnosna oprema
• Ložena oprema pod tlakom
• Inspekcije i ispitivanja stabilne opreme pod tlakom
• Prilozi
• Primjeri iz prakse

EGE 4/2022

EGE 4/2022

www.ege.hr/

Dolazi zima i treba se pripremiti. Zato je glavna tema novog broja časopisa EGE - grijanje.
Njemački znanstvenici provjerili su može li se ovu zimu izdržati bez plina, a EGE pak provjerava kako se plinska kriza odražava na poslovanje naših plinskih tvrtki.
No, to nije sve. Iako je, čini se, pred Ukrajinom još dug put do oslobađanja i mira, ona je elektroenergetski već sada dio Europe.
EGE donosi i priču o istrošenom nuklearnom gorivu koje nije nužno i otpad te ni ovaj put taj stručni časopis nije zaobišao aktualna kretanja na području obnovljivih izvora, tržištu klima-uređaja, opreme pod tlakom, zaštite okoliša i, među ostalim, održivog prometa.
Portal www.energetika-net.com

Portal www.energetika-net.com

www.energetika-net.com

Energetika-net.com je jedinstveni portal u Hrvatskoj i šire koji svakodnevno donosi vijesti iz područja energetskog gospodarstva, plinske tehnike i gospodarstva, instalacija, termotehnike (grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije) i vode, energetske učinkovitosti i zgradarstva, obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i elektromobilnosti i održivog prometa. Namijenjen je svima kojima su vijesti iz tih područja nužne za svakodnevno poslovanje kao što su energetske tvrtke, projektanti, izvođači, proizvođači opreme, investitori u projekte, dužnosnici državnih tijela i ustanova, članovi stručnih udruga, znanstvenici i studenti visokoškolskih ustanova, ali i široj javnosti.