Vaš prozor u svijet energije!

Dobrodošli na EM web stranice :)

Vaš prozor u svijet energije!

Stručni časopis EGE

energetika, gospodarstvo, ekologija, etika

Stručni časopis EGE

Portal o energetici

www.energetika-net.com

Portal o energetici

EM stručni skupovi

EM stručni skupovi

EM stručna literatura

EM stručna literatura

Novosti

Izašao EGE 3/2022

15.07.2022

Izašao EGE 3/2022

Group 249 Izašao EGE 3/2022

Izašao je novi broj časopisa EGE 3/2022.

Obnovljivi izvori energije svakako su budućnost kada je riječ o osiguravanju opskrbe energijom, a u rastućoj energetskoj krizi i nužnost. No, puno je problema koje bi tu još trebalo riješiti. U međuvremenu, ne treba zanemariti važnost vode, bez obzira na to u koje se svrhe koristi. Promet, energetika, termotehnika odlučno su na zelenom putu, no ne smije se zanemariti ni plin kao odličan prijelazni energent. U tome će Hrvatskoj itekako pomoći terminal za LNG na Krku, kako to smatra Hrvoje Krhen, direktor tvrtke LNG Hrvatska u upravo izašlom broju časopisa EGE.

Održan 19. hrvatski seminar o tlačnoj opremi

13.07.2022

Održan 19. hrvatski seminar o tlačnoj opremi

Group 249 Održan 19. hrvatski seminar o tlačnoj opremi

Održan je 19. hrvatski seminar o tlačnoj opremi.

Održana Nova era prometa

19.05.2022

Održana Nova era prometa

Group 249 Održana Nova era prometa

Održan je 3. forum o električnim i vozilima na plin i gorivne članke i rješenjima za održivi razvoj prometa Nova era prometa.

Novi broj časopisa EGE

08.05.2022

Novi broj časopisa EGE

Group 249 Novi broj časopisa EGE

Izašao je novi broj časopisa EGE 2/2022

Čist i higijenski ispravan zrak i ugodna klima, dizalice topline, nova vodikova strategija, stanje na energetskom i plinskom tržištu, novi izazovi održivog prometa - samo su neke od tema novog broja časopisa EGE. Uz to, tu je i intervju s Draženom Jakšićem, dipl. ing., ravnateljem Energetskog instituta Hrvoje Požar...

Održan Plinarski forum

01.04.2022

Održan Plinarski forum

Group 249 Održan Plinarski forum

Održan je 21. plinarski forum.

Potražnja za energijom sve je veća, a u energetskom miksu nijedan oblik energije ne smije isključiti onaj drugi. Naime, era fosilnih goriva će, unatoč svemu, trajati još dugo, a potražnja za njima se nastavlja. Istodobno, trenutačna energetska i politička kriza u svijetu je takva da 'volatilnost' na tržištima energije postala ključna riječ i nemoguće je predvidjeti što će biti i za samo tjedan dana.

Iako su u Hrvatskoj su nadležna tijela poduzela sve što je u njihovoj moći kako bi se spriječili još veći potresi na tržištu, stanje je alarmantno, izvanredno. Naime, osim trenutačnih problema s opskrbljivačima zbog visokih cijena plina, uskoro se mogu očekivati i problemi zbog smanjene potrošnje plina, što će ugroziti prihode operatora plinskih distribucijskih sustava, a to bi opet moglo imati negativan utjecaj na njihovu sigurnost i pouzdanost njihovog rada. Uz sve to, sve članove 'plinskog lanca' i dalje muče isti problemi koji se ne rješavaju posljednjih 20 godina. Sve to su neki od naglasaka s održanog 21. plinarskog foruma.

Bez obzira na sve te poteškoće, a i one koji se mogu očekivati u budućnosti, plin će se kao energent koristiti još godinama. Cijelo to vrijeme, do neke buduće neugljične energetike, plinske sustave, instalacije, uređaje i svu pripadajuću opremu netko će trebati projektirati, izvoditi, graditi, instalirati, uodržavati, servisirati, popravljati, upravljati, ispitivati...

U svemu tome će, baš kao i do sada, Plinarski forum imati svoju ulogu kao mjesto za stručnu raspravu, razmjenu iskustava i razmišljanja, upozoravanje na nedostake i predlaganje rješenja u plinskoj i svim srodnim strukama.

Power & Energy Masters 2022.

Power & Energy Masters 2022.

12. - 14. listopada 2022. , Zadar, Hotel 'Kolovare

Energija za nove generacije

Još od 1994. godine, kada smo prvi put održali skup pod nazivom 'Energetska i procesna postrojenja' ostali smo vjerni temama koje vjerno prikazuju sadašnje stanje, ali ujedno daju smjernice kako će se razvijati energetika u godinama koje dolaze. Najprije u Dubrovniku, a zatim u Rovinju i prošle godine u Umagu okupljali su se stručnjaci i znanstvenici iz područja energetike i energetskog gospodarstva, plinske tehnike, obnovljivih izvora, zaštite okoliša, predstavnici visokoškolskih, istraživačkih i ispitnih ustanova, stručnih udruga i državnih tijela, ali i proizvođača energetske opreme, postrojenja i uređaja te inženjerskih, projektantskih i konzultantskih tvrtki iz Hrvatske i svijeta kako bi se upoznali s novostima iz struke, ostvarenim projektima i planovima, razmijenili iskustva i razmišljanja, ali i ugodno se družili.

Toj tradiciji ostali smo vjerni do danas, a vjerujemo kako će novo mjesto održavanja svakako donijeti i neke nove vjetrove, ne samo u energetiku, već i šire...

Stabilna oprema pod tlakom - priručnik

Stabilna oprema pod tlakom - priručnik

prof. dr. sc. Srećko Švaić, dipl. ing.

Knjiga je rezultat dugogodišnjeg rada na području opreme pod tlakom i napravljena je sa željom da se autorovo bogato znanje i iskustvo koje je stečeno u radu na konstrukcijama, regulativi i propisima iz područja opreme pod tlakom i na pripremi materijala za predavanja studentima i izobrazbu osoba koje rade u tom području, budu dostupna svima koji su izravno ili neizravno vezani za tu granu tehnike.

U njoj su stoga dani osnovni zahtjevi koji se postavljaju na opremu pod tlakom u pogledu konstrukcije, izrade, uporabe i nadzora tijekom uporabe, kako bi se ostvario njezin siguran rad u predviđenom radnom vijeku. U njoj će i čitateljice i čitatelji pronaći smjernice za razumijevanje i korištenje regulative i za uporabu norma, odnosno tehničkih specifikacija pomoću kojih se osigurava struktura opreme pod tlakom u smislu sigurnosti za ljude, materijalna dobra i okoliš, ekonomičnost i uporabljivost.

Iz sadržaja izdvajamo naslove pojedinih poglavlja:
• Općenito o opremi pod tlakom
• Regulativa u području stabilne opreme pod tlakom
• Materijali za gradnju opreme pod tlakom
• Osnove proračuna opreme pod tlakom
• Sigurnosna oprema
• Ložena oprema pod tlakom
• Inspekcije i ispitivanja stabilne opreme pod tlakom
• Prilozi
• Primjeri iz prakse

EGE 3/2022

EGE 3/2022

www.ege.hr/

Odgovore na pitanja kako do energetskih odobrenja, može li se bez ruskog plina te koji je model priključenja male sunčane elektrane najpovoljniji pronađite u 3. ovogodišnjem broju stručnog časopisa EGE!
Glavna tema novog EGE-a su obnovljivi izvori, a on ni ovaj put ne zaobilazi obradu, pripremu, pročišćavanje i zaštitu voda te otkiva mogu li se u Hrvatskoj vodne usluge plaćati, među ostalim, kriptovalutama.

Portal www.energetika-net.com

Portal www.energetika-net.com

www.energetika-net.com

Energetika-net.com je jedinstveni portal u Hrvatskoj i šire koji svakodnevno donosi vijesti iz područja energetskog gospodarstva, plinske tehnike i gospodarstva, instalacija, termotehnike (grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije) i vode, energetske učinkovitosti i zgradarstva, obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i elektromobilnosti i održivog prometa. Namijenjen je svima kojima su vijesti iz tih područja nužne za svakodnevno poslovanje kao što su energetske tvrtke, projektanti, izvođači, proizvođači opreme, investitori u projekte, dužnosnici državnih tijela i ustanova, članovi stručnih udruga, znanstvenici i studenti visokoškolskih ustanova, ali i široj javnosti.