Vaš prozor u svijet energije!

Dobrodošli na EM web stranice :)

Vaš prozor u svijet energije!

Stručni časopis EGE

energetika, gospodarstvo, ekologija, etika

Stručni časopis EGE

Portal o energetici

www.energetika-net.com

Portal o energetici

EM stručni skupovi

EM stručni skupovi

EM stručna literatura

EM stručna literatura

Novosti

Tri desetljeća časopisa EGE

24.01.2023

Tri desetljeća časopisa EGE

Group 249 Tri desetljeća časopisa EGE

Stručni časopis EGE ove godine slavi 30. rođendan!

Stručni časopis EGE izlazi od početka 1993. i do kraja 2022. godine ukupno je objavljen 146 broj.

Izgled tog časopisa upravo se osvježava kako bi 30. rođendan, koji obilježava ove godine, dočekao još ljepši i pregledniji, dakle, oku ugodniji. Uz sve to, ove godine slijedi i 150. broj časopisa.

Stoga, svi koji žele biti u korak s najnovijim kretanjima u području obnovljivih izvora, grijanja i hlađenja, vodnog gospodarstva, zaštite okoliša i, među ostalim, elektromobilnosti i koji nastoje biti održivi u svojem privatnom i poslovnom djelovanju, slobodno mogu posjetiti stranice časopisa i, primjerice, pretplatiti se na našeg tridesetogodišnjaka. 

Krenuo je redizajnirani portal www.energetika-net.com

01.01.2023

Krenuo je redizajnirani portal www.energetika-net.com

Group 249 Krenuo je redizajnirani portal www.energetika-net.com

Nakon više mjeseci pripreme, par dana prije Nove godine krenuo je redizajnirani portal www.energetika-net.com.

Gotovo cijelu prošlu godinu pripremali smo ga... i sada je konačno tu - redizajnirani portal www.energetika-net.com.

Dobro poznate rubrike i sadržaj i dalje su tu, no sve je vizualno osvježeno, preglednije, jasnije i jednostavnije...

Sretan Božić i nova, 2023. godina!

22.12.2022

Sretan Božić i nova, 2023. godina!

Group 249 Sretan Božić i nova, 2023. godina!

ENERGETIKA MARKETING želi vam svima sretan Božić i novu, 2023. godinu!

Još je jedna godina stigla do kraja. U novoj, 2023. godini svima vam želimo puno uspjeha, zdravlja, sreće, mira i razumijevanja.

Za nas je pak 2023. godina važne obljetnice: 30 godina izdavanja našeg časopisa EGE, koji će u 2023. godini doživjeti i svoj 150. broj.

Od Nove godine također krećemo i s redizajniranim i osvježenim portalom www.energetika-net.com, a tu je i niz stručnih skupova:

 • Svijetla budućnost
  4. konferencija o novim tehnologijama, robotizaciji i automatizaciji u industriji i zgradarstvu HRVATSKA 4.0
  8. konferencija o energetski učinkovitoj rasvjeti, pametnim domovima, zgradama i gradovima
  Zagreb, 26. siječnja 2023.
 • Energija iz dubina
  Seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije
  Zagreb, 23. veljače 2023.
 • Plinarski forum
  22. plinarski forum
  Zagreb, 9. ožujka 2023.
 • Klima-forum i Konferencija INTER-KLIMA 2023.
  9. forum o hlađenju, klimatizaciji i ventilaciji
  26. međunarodna konferencija o grijanju, hlađenju i klimatizaciji
  Zadar, 20. i 21. travnja 2023.
 • Nova era prometa
  4. forum o električnim i vozilima na plin, vodik i gorivne članke i rješenjima za održivi razvoj prometa
  Zagreb - Buzin, 10. svibnja 2022.
 • Sunčeva energija
  Seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije
  Zagreb, 25. svibnja 2023.
 • Hrvatski seminar o tlačnoj opremi
  20. hrvatski seminar o tlačnoj opremi
  Zagreb, 6. srpnja 2023.
 • Toplinarstvo
  3. forum o rješenjima za daljinsko grijanje i hlađenje
  Osijek 14. i 15. rujna 2023.
 • Voda na dlanu
  3. konferencija o obradi, pripremi, pročišćavanju i zaštiti voda, vodoopskrbi i odvodnji
  Zagreb, 30. studenoga 2023.
Izašao EGE 5/2022!

16.12.2022

Izašao EGE 5/2022!

Group 249 Izašao EGE 5/2022!

Izašao je novi broj časopisa EGE.

Kao i u svakom broju časopisa EGE koji izlazi potkraj godine, i sada objavljujemo osvrte ključnih osoba iz visokog školstva, obrazovanja, istraživanja i razvoja, politike, društva i gospodarstva, odnosno naših ključnih poslovnih partnera. Ovaj put tema osvrta su izazovi energetske krize i tranzicije i kako ih prevladati.

Iduće godine čeka nas dvostruka obljetnica: 30 godina izlaženja našeg časopisa i 150 broj časopisa, a bit će još novosti.

U međuvremenu, želimo vam sretan Božić i Novu godinu!

Održan Power & Energy Masters 2022.

18.10.2022

Održan Power & Energy Masters 2022.

Group 249 Održan Power & Energy Masters 2022.

Održan je ovogodišnji skup Power & Energy Masters.

Energetsku krizu i energetsku tranziciju moramo rješavati svi zajedno

Država nisu samo političari, ministarstva, agencije, državne tvrtke i stranke, već su država i svi dužnosnici i djelatnici tih tijela i tvrtki, ali i svi njezini građani i svi trebaju dati svoj doprinos prevladavanju izazova energetske krize i energetske tranzcije. Uostalom, svatko bi već sada mogao razmišljati o tome kako smanjiti potrošnju energije u svojem domu ili na svojem radnom mjestu ili pak o postavljanju sunčane elektrane na svojoj kući ili zgradi.

Bio je to jedan od naglasaka sa skupa Power & Energy Masters, odnosno 15. međunarodnog znanstveno-stručnog savjetovanja 'Energetska i procesna postrojenja' i 10. međunarodnog foruma o obnovljivim izvorima energije koji je održan 12. - 14. listopada 2022. godine u Zadru.

Pred Hrvatskom je stoga ostvarivanje nekoliko značajnih energetskih projekata, a svakako je za pohvalu što se sve više industrijskih objekata, ali i turističkih tvrtki okreće obnovljivim izvorima za pokrivanje svojih potreba za energijom. Sunčeva i geotermalna energija, dizalice topline, biomasa i vodik pri tome su u prvom planu.

Uz sve to, veliki su napori i dalje potrebni u području energetske učinkovitosti u zgradarstvu, što je problem koji muči i cijelu Europsku uniju. Pronalaženju rješenja za taj problem svakako će doprinijeti novi zahtjevi za tzv. zgrade nulte emisije, koje nemaju nikakvih emisija stakleničkih plinova iz fosilnih goriva i koje bi već od 2028. godine trebale biti standard za sve novoizgrađene zgrade javne namjene. Bez obzira na sve te zahtjeve i izazove, već sada sve više investitora pokazuje zanimanje za kvalitetnu gradnju.

Kako bi se svi ti izazovi mogli riješiti, nekoliko vodećih domaćih i stranih proizvođača opreme i ponuđača usluga svoje je proizvode i rješenja prikazalo u sklopu stručnih izlaganja i na izložbenim prostorima.

Energija iz dubina

Energija iz dubina

23. veljače 2023. , Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'

Energija je svuda oko nas pa i ispod nas, samo je treba iskoristiti

Nakon nekoliko godina prekida, uzrokovanih dobro poznatim događajima, ponovno krećemo sa Seminarima 'Mogućnosti primjene obnovljivih izvora energije'. Tema prvog takvog od dva ovogodišnja seminara bit će mogućnosti primjene energije iz tla i vode, tj. geotermalne energije u geotermalnim elektranama i toplanama, ali i dizalicama topline koje kao svoje toplinske izvore koriste površinske i duboke slojeve tla, podzemne i površinske vode.

Kao i uvijek, cilj nam je prikazati najnovija tehnička rješenja, dostignuća i ostvarene projekte, a i pokazati u kojem se smjeru odvija razvoj cijelog tog područja.

Plinarski forum 2022.

Plinarski forum 2022.

31. ožujka 2022. , Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'

Plin se još ne predaje!

Iako se možda čini da je konačno došao kraj ere plina, to nipošto nije slučaj. Plin će biti jedan od glavnih energenata još niz godina i to ne samo za grijanje domova, već ponajviše za proizvodnju električne energije koje će trebati sve više i više. Zbog toga ne samo što će plina i dalje trebati, možda i više nego sada, već će i dalje o plinu i plinskoj problematici trebati razmišljati i raspravljati. Uostalom, ne treba zanemariti da neke stvari u plinskoj i srodnim strukama nisu riješene godinama, a vjerojatno ni nikada neće.

U svemu tome će, baš kao i do sada, Plinarski forum imati svoju ulogu kao mjesto za stručnu raspravu, razmjenu iskustava i razmišljanja, upozoravanje na nedostake i predlaganje rješenja u plinskoj i srodnim strukama.

 

Hlađenje i klimatizacija

Hlađenje i klimatizacija

prof. dr. sc. Orest Fabris, dipl. ing.

U PRIPREMI:

Izlazak i promocija knjige na 9. KLIMA-FORUMU, 20. - 21. travnja 2023. godine u Zadru.

Naručite knjigu po promotivnoj cijeni, oglašavajte se po iznimno povoljnim uvjetima!

Ova knjiga (udžbenik) namijenjena je studentima diplomskih i poslijediplomskih studija strojarskih i sličnih fakulteta, ali i mladim inženjerima koji se tom problematikom počinju praktično baviti. U knjizi su dane najbitnije termodinamičke osnove i objašnjene su pojave, procesi i zakoni koji se pojavljuju u tehnici hlađenja i klimatizacije. Posebna je pozornost poklonjena praktičnim i specifičnim rješenjima i uz njih su dane odgovarajuće jednadžbe, izrazi i brojčani podaci. Knjiga obuhvaća i najnovije promjene vezane uz problematiku zaštite ozonskog sloja, racionalno korištenje energije i neka posve nova dostignuća i očekivane promjene u budućnosti. Na kraju je knjiga dopunjena većim brojem riješenih zadataka i prilozima u obliku tablica, dijagrama i sl.

Za knjigu se također može reći da obuhvaća cjeloživotno iskustvo autora u tom području, od poslijediplomskog i doktorskog studija ('Refrigeration and Air Conditionig' na King’s Collegeu u Londonu), do predavanja iz područja termodinamike i rashladne tehnike na fakultetima u Sarajevu, Dubrovniku i Splitu. Pored bavljenja nastavnim, a uz to i znanstvenim radom, autor je vodio velik broj praktičnih projekata iz tog područja kao što su ispitivanje hlađenja nuklearnog goriva za NE Oskarshamn u Švedskoj, konzultantske usluge pri projektiranju i konačni tehnički prijam svih ledenih objekata za XIV. zimske olimpijske igre u Sarajevu, razvoj rashladnog kontejnera 40 '', razvoj i proizvodnja tzv. klima-bojler uređaja (izvedeno više od 500 jedinica), projektiranje, izrada i puštanje u rad desetak manjih i srednjih hladnjača, projektiranje, izrada i puštanje u rad više od 100 instalacija sustava klimatizacije na putničkim (turističkim) brodovima itd.

Više informacija i narudžba!

Portal www.energetika-net.com

Portal www.energetika-net.com

www.energetika-net.com

Energetika-net.com je jedinstveni portal u Hrvatskoj i šire koji svakodnevno donosi vijesti iz područja energetskog gospodarstva, plinske tehnike i gospodarstva, instalacija, termotehnike (grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije) i vode, energetske učinkovitosti i zgradarstva, obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i elektromobilnosti i održivog prometa. Namijenjen je svima kojima su vijesti iz tih područja nužne za svakodnevno poslovanje kao što su energetske tvrtke, projektanti, izvođači, proizvođači opreme, investitori u projekte, dužnosnici državnih tijela i ustanova, članovi stručnih udruga, znanstvenici i studenti visokoškolskih ustanova, ali i široj javnosti.