Vaš prozor u svijet energije!

Dobrodošli na EM web stranice :)

Vaš prozor u svijet energije!

Stručni časopis EGE

energetika, gospodarstvo, ekologija, etika

Stručni časopis EGE

Portal o energetici

www.energetika-net.com

Portal o energetici

EM stručni skupovi

EM stručni skupovi

EM stručna literatura

EM stručna literatura

Novosti

Na putu do uspješnog poslovanja

24.11.2023

Na putu do uspješnog poslovanja

Group 249 Na putu do uspješnog poslovanja

Za našeg partnera XEnergy održali smo okrugli stol 'Najvažniji rizici poslovanja u 2024. godini - Strategije upravljanja u hrvatskim kompanijama’

Upravljanje rizicima ključ je uspješnog poslovanja, a izazovi koje donose brojni geopolitički, ekonomski, klimatski ili regulatorni čimbenici čine upravljanje još delikatnijim zadatkom. To se sve moglo čuti uživo, na okruglom stolu pod nazivom 'Najvažniji rizici poslovanja u 2024. godini - Strategije upravljanja u hrvatskim kompanijama’ u organizaciji udruge XEnergy - Empowering Women in Energy Transition.

Na skupu održanom 24. studenoga u Clubhouse Golfu u Zagrebu mogla su se čuti mišljenja vrhunskih menadžera iz velikih hrvatskih korporacija. Svi su se dotaknuli potencijalnih rizika u poslovanju, a posebice rizika povezanih s tzv. ESG kriterijima (okolišnim, društvenim i upravljačkim). Zelena tranzicija i regulatorni rizici postavljaju se kao izazovi u poslovanju na koje treba obratiti pozornost već iduće godine.

Newsletter portala za studeni 2023.

20.11.2023

Newsletter portala za studeni 2023.

Group 249 Newsletter portala za studeni 2023.

Objavljen je 'Newsletter' našeg portala za studeni ove godine...

U specijalima na portalu www.energetika-net.com u lipnju pročitajte:

intervju s Ashkanom Hosseinijem, glavnim financijskim direktorom i članom Uprave tvrtke E.ON Hrvatska

o plinskim apsorpcijskim dizalicama topline Robur kao rješenjima za grijanje i u scenarijima smanjivanja primjene fosilnih goriva

o kvaliteti novih tipki za vodokotliće TECE koje prati vrhunski dizajn

o primjeni tlačno neovisnih regulacijskih ventila Oventrop Cocon QTZ koji omogućavaju automatsko hidrauličko uravnotežavanje

• o problemima kod primjene sunčanih elektrana u slučaju nevremena, a osobito tuče

komentar na temu sve zastupljenijih ESG kriterija u poslovanju.

Već 150. broj časopisa EGE!

18.10.2023

Već 150. broj časopisa EGE!

Group 249 Već 150. broj časopisa EGE!

Godina dvostrukog jubileja časopisa EGE polako se primiče kraju. Nakon što je u broju 1/2023 prigodno obilježeno 30 godina izlaženja, broj 4/2023 zapravo je 150. broj.

Malo-pomalo i došli smo do 150. broja časopisa EGE, čime polako zaokružujemo ovu godinu dvostrukog jubileja. Naime, u prvom ovogodišnjem broju obilježili smo 30 godina izlaženja i on je bio u znaku te važne obljetnice, kada su se neki od naših najvažnijih poslovnih partnera osvrnuli na suradnju s nama i na neke od svojih značajnijih ostvarenih projekata i dostignuća u tom razdoblju. Sada je pak pred vama 150. broj koji možda nije toliko svečarski, koliko bi se to možda moglo očekivati, iako zanimljivih tema i priloga ni ovaj put ne manjka. U svakom slučaju, za stručan časopis u zemlji u kojoj su svima puna usta struke, a osobito kada treba sakriti pozadinu, to nije mali uspjeh.

Tjedan pun zanimljivosti

13.11.2023

Tjedan pun zanimljivosti

Group 249 Tjedan pun zanimljivosti

Prošli tjedan sudjelovali smo u organizaciji dva okupljanja: svečanosti otvorenja novog pogona tvrtke Plinotehnika i prve radionice projekta PLIGES.

Početak studenoga donio je sjajne priče za koje se trebalo uputiti na dva različita dijela Hrvatske: na sam sjever i na istok.

Prva se dogodila 8. studenoga i bilo je to otvorenje nove poslovne zgrade tvrtke Plinotehnika u Ivanovcu pokraj Čakovca. U novoj zgradi bit će smješteni pogoni za proizvodnju plinskih infracrvenih grijalica i druge plinske opreme, ali i dio uredskih prostora te izložbeni dio s opremom za grijanje Vaillant i opremom za roštiljanje Weber. Plinotehnika posluje već gotovo pola stoljeća (osnovana je 1975.) i svih tih godina nanizala je uspjehe u području proizvodnje plinske opreme i izvođenja plinskih instalacija. Od kolikog je značaja i važnosti tvrtka za lokalnu zajednicu, jasno je pokazalo veliko zanimanje uzvanika, ali i govornici koji su se obratili na prigodnoj svečanosti otvorenja novog pogona.

Drugi događaj zbio se 11. studenoga i radilo se o prvoj radionici projekta 'Mapiranje plitkih geotermalnih sustava u Republici Hrvatskoj' ili skraćeno PLIGES, koja je održana u prostorima Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Cilj tog projekta u kojem sudjeluju Fakultet strojarstva i brodogradnje i Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i tvrtka TT Inženjering je stvoriti bazu podataka i GIS kartu izvedenih sustava koji iskorištavaju toplinu plitkih geotermalnih izvora, tj. plitkih slojeva tla i podzemnih voda. Radi se o energiji iz neposredne okolice koja se s pomoću dizalica topline u izvedbama tlo - voda i voda - voda može tada koristiti za grijanje, pripremu potrošne tople vode pa i za hlađenje. Do sada takve baze i karte nije bilo pa će, kada one budu dovršene, to značajno olakšati projektiranje i izvođenje takvih sustava.

Za svakoga ponešto

06.11.2023

Za svakoga ponešto

Group 249 Za svakoga ponešto

Pripremljen je plan stručnih skupova koje ENERGETIKA MARKETING organizira sljedeće godine.

Pripremljen je plan stručnih skupova koje u 2024. godini organizira ENERGETIKA MARKETING. Plan je napravljen tako da svatko može pronaći nešto za sebe:
SVIJETLA BUDUĆNOST: 15. veljače, Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'
PLINARSKI FORUM: 21. ožujka, Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'
BIOMASA & BIOPLIN: 18. travnja, Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'
TLAČNA OPREMA: 23. svibnja, Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'
QIRT 2024: 1. - 5. srpnja, Zagreb, Hotel 'International'
NOVA ERA PROMETA: 10. listopada, Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'
POWER & ENERGY MASTERS: 6. - 8. studenoga, Vodice, Hotel 'Imperial Park'.

Voda na dlanu 2023.

Voda na dlanu 2023.

30. studenoga 2023. , Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'

Voda je svuda oko nas...

... no, potrebna je odgovarajuća oprema, uređaji, sustavi i postrojenja kako bi se već na izvorištu, bez obzira na to radi li se o površinskoj vodi (iz rijeka ili jezera), podzemnoj, bočatoj ili pak oporabljenoj vodi, osigurala vrhunska kvaliteta i čistoća. Isto vrijedi i s vodom koja ulazi u kuću, zgradu, industrijsko ili energetsko postrojenje - ona također mora zadovoljiti parametre pitke vode ili pak tehnološke vode u raznim procesima, za što je također često nužna njezina obrada, priprema i pročišćavanje. Uostalom, dobri primjeri za to su prehrambena i farmaceutska industrija, gdje voda mora zadovoljiti visoke higijenske standarde li hoteli i bolnice u kojima su vodovodne instalacije iznimno složene i razgranate, a voda se mora obraditi tako da se onemogućava razvoj bilo kakvih opasnih mikroorganizama (npr. legionela). Na kraju, kada je ta voda iskorištena, mora se vratiti u okoliš očišćena od štetnih tvari, kako bi mogla nastaviti svoj prirodni ciklus.

Zato: Voda na dlanu!

Hlađenje i klimatizacija

Hlađenje i klimatizacija

prof. dr. sc. Orest Fabris, dipl. ing.

NOVO!

Ova knjiga (udžbenik) namijenjena je studentima diplomskih i poslijediplomskih studija strojarskih i sličnih fakulteta, ali i mladim inženjerima koji se tom problematikom počinju praktično baviti. U knjizi su dane najbitnije termodinamičke osnove i objašnjene su pojave, procesi i zakoni koji se pojavljuju u tehnici hlađenja i klimatizacije. Posebna je pozornost poklonjena praktičnim i specifičnim rješenjima i uz njih su dane odgovarajuće jednadžbe, izrazi i brojčani podaci. Knjiga obuhvaća i najnovije promjene vezane uz problematiku zaštite ozonskog sloja, racionalno korištenje energije i neka posve nova dostignuća i očekivane promjene u budućnosti. Na kraju je knjiga dopunjena većim brojem riješenih zadataka i prilozima u obliku tablica, dijagrama i sl.

Za knjigu se također može reći da obuhvaća cjeloživotno iskustvo autora u tom području, od poslijediplomskog i doktorskog studija ('Refrigeration and Air Conditionig' na King’s Collegeu u Londonu), do predavanja iz područja termodinamike i rashladne tehnike na fakultetima u Sarajevu, Dubrovniku i Splitu. Pored bavljenja nastavnim, a uz to i znanstvenim radom, autor je vodio velik broj praktičnih projekata iz tog područja kao što su ispitivanje hlađenja nuklearnog goriva za NE Oskarshamn u Švedskoj, konzultantske usluge pri projektiranju i konačni tehnički prijam svih ledenih objekata za XIV. zimske olimpijske igre u Sarajevu, razvoj rashladnog kontejnera 40 '', razvoj i proizvodnja tzv. klima-bojler uređaja (izvedeno više od 500 jedinica), projektiranje, izrada i puštanje u rad desetak manjih i srednjih hladnjača, projektiranje, izrada i puštanje u rad više od 100 instalacija sustava klimatizacije na putničkim (turističkim) brodovima itd.

Više informacija i narudžba!

Portal www.energetika-net.com

Portal www.energetika-net.com

www.energetika-net.com

Energetika-net.com je jedinstveni portal u Hrvatskoj i šire koji svakodnevno donosi vijesti iz područja energetskog gospodarstva, plinske tehnike i gospodarstva, instalacija, termotehnike (grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije) i vode, energetske učinkovitosti i zgradarstva, obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i elektromobilnosti i održivog prometa. Namijenjen je svima kojima su vijesti iz tih područja nužne za svakodnevno poslovanje kao što su energetske tvrtke, projektanti, izvođači, proizvođači opreme, investitori u projekte, dužnosnici državnih tijela i ustanova, članovi stručnih udruga, znanstvenici i studenti visokoškolskih ustanova, ali i široj javnosti.