Vaš prozor u svijet energije!

Dobrodošli na EM web stranice :)

Vaš prozor u svijet energije!

Stručni časopis EGE

energetika, gospodarstvo, ekologija, etika

Stručni časopis EGE

Portal o energetici

www.energetika-net.com

Portal o energetici

EM stručni skupovi

EM stručni skupovi

EM stručna literatura

EM stručna literatura

Novosti

Još tri tjedna do najveće smotre u hlađenju, ventilaciji i klimatizaciji

31.03.2023

Još tri tjedna do najveće smotre u hlađenju, ventilaciji i klimatizaciji

Group 249 Još tri tjedna do najveće smotre u hlađenju, ventilaciji i klimatizaciji

Preostalo je nešto manje od tri tjedna do najveće smotre u hlađenju, ventilaciji i klimatizaciji. Naime, 19. - 21. travnja ove godine u Zadru se održavaju osmi po redu Klima-forum i 26. konferencija o grijanju, hlađenju i klimatizaciji INTER-KLIMA.

Preostalo je nešto manje od tri tjedna do najveće smotre u hlađenju, ventilaciji i klimatizaciji. Pod istim krovom u hotelu 'Kolovare' Zadru 19. - 21. travnja održavaju se dva stručna skupa: 8. klima-forum i 26. konferencija o grijanju, hlađenju i klimatizaciji INTER-KLIMA. Dok će se stručna i znanstvena izlaganja održavati 20. i 21. travnja, na brojnim izložbenim prostorima koji će od poslijepodnevnih sati 19. travnja do poslijepodnevnih sati 21. travnja biti dostupni i široj javnosti svoja nova rješenja, proizvode, usluge i dostignuća predstavit će vodeći domaći i svjetski proizvođači rashladnih i klimatizacijskih uređaja, opreme i sustava.

No, to nije sve. Prvi dan održavanja skupova, 20. travnja, bit će predstavljeno novo izdanje EM literature. Riječ je o knjizi HLAĐENJE I KLIMATIZACIJA, životnom djelu jednog od doajena rashladne i klimatizacijske tehnike u Hrvatskoj i šire, prof. dr. sc. Oresta Fabrisa. U knjizi su dane najbitnije termodinamičke osnove i objašnjene su pojave, procesi i zakoni koji se pojavljuju u tehnici hlađenja i klimatizacije. Posebna je pozornost poklonjena praktičnim i specifičnim rješenjima i uz njih su dane odgovarajuće jednadžbe, izrazi i brojčani podaci. Knjiga obuhvaća i najnovije promjene vezane uz problematiku zaštite ozonskog sloja, racionalno korištenje energije i neka posve nova dostignuća i očekivane promjene u budućnosti. Na kraju je knjiga dopunjena većim brojem riješenih zadataka i prilozima u obliku tablica, dijagrama i sl. Jednom rječju - djelo koje bi trebao imati svatko tko se na bilo koji način bavi hlađenjem, ventilacijom i klimatizacijom.

Baza članaka časopisa EGE ponovno je tu

24.03.2023

Baza članaka časopisa EGE ponovno je tu

Group 249 Baza članaka časopisa EGE ponovno je tu

Uz 30. obljetnicu izlaženja i osvježivanje dizajna, uz prvi ovogodišnji broj vratila se i baza članaka časopisa EGE.

Prvi ovogodišnji broj časopisa EGE ujedno je bio i obljetnički. Naime, broj je iz tiskare izašao svega nekoliko dana nakon što je prošlo točno 30 godina otkako je objavljen prvi broj časopisa EGE. Valja se podsjetiti: bilo je to 4. ožujka 1993. godine.

Novi broj časopisa EGE stoga je tematski ponajviše posvećen toj važnoj obljetnici, no to nije jedini ovogodišnji razlog za slavlje: ujesen će biti objavljen i 150. broj časopisa. Uz obljetnicu, časopis je doživio i određeno dizajnersko osvježenje.

No, to nije jedina novost vezana uz časopis. Odnedavno je na stranicama časopisa ponovno dostupna i baza članaka koji su objavljeni u proteklih 20 godina izlaženja (zbog tehničkih razloga ipak nije bilo moguće bazom obuhvatiti svih 30 godina). Pri tome je moguće pretraživanje po riječima iz naslova, temama, autorima ili pak po vrsti teksta. Brzo i jednostavno.

 

Održan 22. plinarski forum

15.03.2023

Održan 22. plinarski forum

Group 249 Održan 22. plinarski forum

Plin se još ne predaje!

Prošle je godine potrošnja plina u Hrvatskoj smanjena za čak 17,4% u odnosu na 2021., što je najveći pad u proteklom desetljeću. U isto se vrijeme Hrvatska se, zahvaljujući terminalu za ukapljeni prirodni plin (LNG), iz velike uvoznice plina pretvorila u izvoznicu. Stoga će se u narednim godinama nastaviti s ulaganjima u proširenje kapaciteta terminala, dok su oni postojeći zakupljeni do 2030. Cijena plina za građane i ostale zaštićene kategorije neće se mijenjati na više još neko vrijeme, a u planu je i osnivanje burze plina koja bi trebala pružiti rješenja za sve veći broj problema sudionika na tržištu.

Bili su to neki od glavnih naglasaka iz izlaganja vezanih u stanje na tržištu plina na 22. plinarskom forumu koji je 9. ožujka ove godine u Kongresnom centru 'Antunović' u Zagrebu okupio brojne sudionike iz plinskog gospodarstva i tehnike i svih srodnih područja.

U sklopu Foruma održan je okrugli stol na temu budućnosti primjene plina. Tako je istaknuto da plinove ne treba dijeliti s obzirom na porijeklo i da plinske mreže mogu i trebaju biti spremne za prihvat dekarboniziranih plinova – vodika i biometana. Naime, bez obzira na smjer i ciljeve energetske tranzicije, odnosno dekarbonizacije energetike, treba voditi računa o važnosti postojeće plinske infrastrukture u koju je uložen golemi novac, a i zapitati se tko će na kraju podnijeti troškove zamjene prirodnog plina drugim energentima. Istodobno, sve koje se bave bioplinom muči to što im se ne priznaje golemi rast ulaznih troškova, dok je prodajna cijena električne energije koju proizvode ograničena. To bi u konačnici moglo ugroziti daljnju proizvodnju bioplina. Kada je pak riječ o ugljikovom dioksidu, koji je također plin, najavljeno je skoro potpisivanje ugovora za njegovo zbrinjavanje u pogodne geološke formacije u Slavoniji. U svakom slučaju, u plinskoj tehnici i gospodarstvu za budućnost se treba pripremati već sada.

Tko nije upoznao Zvjezdu, nije poslovao s nama

08.03.2023

Tko nije upoznao Zvjezdu, nije poslovao s nama

Group 249 Tko nije upoznao Zvjezdu, nije poslovao s nama

Nakon 30 godina u zasluženoj mirovini...

Okrugla obljetnica trideset godina izlaženja časopisa EGE, koja se navršila upravo ovih dana, nije jedina svježa 'jubilarka' u tvrtki ENERGETIKA MARKETING. Draga kolegica Zvjezdana Šušnić, voditeljica našeg podatkovnog centra nakon punih 30 godina staža u našoj tvrtki i ukupno 40 godina radnog staža odlazi u zasluženu mirovinu. Kontinuirano i brižljivo ažurirana baza naših pretplatnika i sudionika na stručnim skupovima njezino je životno djelo i čini sam temelj našeg uspješnog poslovanja i danas i u budućnosti.

Tko je ikada kupio pretplatu na časopis EGE ili neko od naših tvrdoukoričenih izdanja – a imali smo ih desetine - upoznao je našu Zvjezdanu. Jer, kroz njezine je marljive ruke prošao baš svaki naš izdani primjerak.

Zvjezdana se odlično sjeća početaka naše tvrtke, dana kada se radilo 'pješke', na uređajima koje smo umalo zaboravili, pisaćim strojevima i telefaksima. Puno se radilo, ali ni dobre zezancije nije nedostajalo. Zvjezdane ćemo se rado sjećati s brojnih 'team buildinga' u prirodi, ali i žestokih veselica na našim skupovima, nezaboravnih druženja diljem Hrvatske – u Dubrovniku, Zadru, Rovinju, Umagu…

Zvjezdani zahvaljujemo na predanom radu svih minulih desetljeća, kolegijalnosti i vedrini koja će nam nedostajati. Ujedno želimo dobrodošlicu njezinoj nasljednici, novoj kolegici Bojani Ivanković, također s bogatim iskustvom rada s bazama podataka.

Časopis EGE slavi 30. rođendan

03.03.2023

Časopis EGE slavi 30. rođendan

Group 249 Časopis EGE slavi 30. rođendan

Prije 30 godina, 4. ožujka 1993. godine javnosti je predstavljen prvi broj časopisa EGE.

Bilo je to godine devedeset treće... kad su našu Hrvatsku stigle nesreće... Bilo je to doba kada je Domovinski rat bjesnio u punom zamahu, ali i doba prvih godina mlade države i novog, demokratskog poretka. Istodobno, bilo je to doba kada su započeli novi društveni i gospodarski odnosi, doba tek procvalog poduzetništva.

U to je vrijeme krenuo jedan poduzetnički projekt iz kojega su, između ostaloga, kasnije nastala i bogata nakladnička djelatnost, organizacija stručnih skupova i portal www.energetika-net.com. Naime, u to je vrijeme pokrenut časopis EGE čiji je prvi broj izašao točno prije 30 godina, 4. ožujka 1993. i stručnoj, ali i široj javnosti predstavljen je uz prigodnu svečanost u (tadašnjem) hotelu 'Intercontinental' u Zagrebu.

Danas, 30 godina kasnije, mnogo se toga promijenilo i mnogo je toga sada drugačije (iako, na žalost, u Europi ponovno bijesni rat). No, časopis EGE je i dalje tu i pet puta godišnje donosi pouzdane i točne informacije iz energetike, gospodarstva, ekologije i etike (odatle i naziv!) i svih s time povezanih struka i područja.

Klima-forum 2023. i Konferencija INTER-KLIMA 2023.

Klima-forum 2023. i Konferencija INTER-KLIMA 2023.

19., 20. i 21. travnja 2023. , Zadar, Hotel 'Kolovare'

Najveća smotra u tehnici hlađenja, ventilacije i klimatizacije

U svojem devetom izdanju Klima-forum će kao i do sada pokazati koja su što je sve novo ostvareno u području hlađenja, ventilacije i klimatizacije, odnosno koja su to nova rješenja, proizvodi, usluge, projekti i dostignuća vodećih domaćih i inozemnih stručnjaka i proizvođača opreme.

Posebnu vrijednost Klima-forumu u 2023. godini svakako daje činjenica što se održava zajedno s 26. međunarodnom konfrencijom o grijanju, hlađenju i klimatizaciji INTER-KLIMA, ujedno i najstarijim znanstvenim i stručnim skupom te vrste na ovim prostorima.

Uz tu sinergiju i prisutnost vodećih domaćih i stranih proizvođača opreme i pružatelja usluga bit će to svakako najveća smotra struke, znanosti i rješenja u tehnici hlađenja, ventilacije i klimatizacije, ali i grijanja, instalacija, zgradarstva, obnovljivih izvora i svih s time povezanih  područja.

Nova era prometa 2023.

Nova era prometa 2023.

10. svibnja 2023. , Zagreb, Buzin, hotel 'Aristos'

Prometna tranzicija se ubrzava

Era klasičnih vozila (ali i plovila i letjelica), pogonjenih motorima s unutarnjim izgaranjem koji koriste naftne derivate (tj. fosilna goriva) polako završava i cijeli se svijet okreće novim rješenjima vozila, plovila i letjelica, ali i novim rješenjima organizacije i načina prometa. Uz sve to, promjene koje se u svim zemljama svijeta moraju napraviti u energetskom miksu kako bi se smanjila ovisnost o fosilnim gorivima i zadvoljili ciljevi zaštite okoliša i ublažavanja klimatskim promjenama uvelike se odnose i na promet.

Naravno, u svemu tome Hrvatska nije iznimka i stoga se već četvrtu godinu zaredom održava Nova era prometa, stručni skup s fokusom na električnim i vozilima na plin (stlačeni, ukapljeni), vodik i gorivne članke, ali i svim drugim rješenjima za održivi razvoj prometa.

Hlađenje i klimatizacija

Hlađenje i klimatizacija

prof. dr. sc. Orest Fabris, dipl. ing.

U PRIPREMI:

Izlazak i promocija knjige na 9. KLIMA-FORUMU, 20. - 21. travnja 2023. godine u Zadru.

Naručite knjigu po promotivnoj cijeni, oglašavajte se po iznimno povoljnim uvjetima!

Ova knjiga (udžbenik) namijenjena je studentima diplomskih i poslijediplomskih studija strojarskih i sličnih fakulteta, ali i mladim inženjerima koji se tom problematikom počinju praktično baviti. U knjizi su dane najbitnije termodinamičke osnove i objašnjene su pojave, procesi i zakoni koji se pojavljuju u tehnici hlađenja i klimatizacije. Posebna je pozornost poklonjena praktičnim i specifičnim rješenjima i uz njih su dane odgovarajuće jednadžbe, izrazi i brojčani podaci. Knjiga obuhvaća i najnovije promjene vezane uz problematiku zaštite ozonskog sloja, racionalno korištenje energije i neka posve nova dostignuća i očekivane promjene u budućnosti. Na kraju je knjiga dopunjena većim brojem riješenih zadataka i prilozima u obliku tablica, dijagrama i sl.

Za knjigu se također može reći da obuhvaća cjeloživotno iskustvo autora u tom području, od poslijediplomskog i doktorskog studija ('Refrigeration and Air Conditionig' na King’s Collegeu u Londonu), do predavanja iz područja termodinamike i rashladne tehnike na fakultetima u Sarajevu, Dubrovniku i Splitu. Pored bavljenja nastavnim, a uz to i znanstvenim radom, autor je vodio velik broj praktičnih projekata iz tog područja kao što su ispitivanje hlađenja nuklearnog goriva za NE Oskarshamn u Švedskoj, konzultantske usluge pri projektiranju i konačni tehnički prijam svih ledenih objekata za XIV. zimske olimpijske igre u Sarajevu, razvoj rashladnog kontejnera 40 '', razvoj i proizvodnja tzv. klima-bojler uređaja (izvedeno više od 500 jedinica), projektiranje, izrada i puštanje u rad desetak manjih i srednjih hladnjača, projektiranje, izrada i puštanje u rad više od 100 instalacija sustava klimatizacije na putničkim (turističkim) brodovima itd.

Više informacija i narudžba!

Portal www.energetika-net.com

Portal www.energetika-net.com

www.energetika-net.com

Energetika-net.com je jedinstveni portal u Hrvatskoj i šire koji svakodnevno donosi vijesti iz područja energetskog gospodarstva, plinske tehnike i gospodarstva, instalacija, termotehnike (grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije) i vode, energetske učinkovitosti i zgradarstva, obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i elektromobilnosti i održivog prometa. Namijenjen je svima kojima su vijesti iz tih područja nužne za svakodnevno poslovanje kao što su energetske tvrtke, projektanti, izvođači, proizvođači opreme, investitori u projekte, dužnosnici državnih tijela i ustanova, članovi stručnih udruga, znanstvenici i studenti visokoškolskih ustanova, ali i široj javnosti.