Vaš prozor u svijet energije!

Dobro došli na EM web stranice :)

Vaš prozor u svijet energije!

Stručni časopis EGE

energetika, gospodarstvo, ekologija, etika

Stručni časopis EGE

www.energetika-net.com

Portal

www.energetika-net.com

Stručni skupovi

Stručni skupovi

Novosti

Voda na dlanu 2022. - novi datum održavanja: 10. ožujka 2022.

03.01.2022

Voda na dlanu 2022. - novi datum održavanja: 10. ožujka 2022.

Group 249 Voda na dlanu 2022. - novi datum održavanja: 10. ožujka 2022.

Novi datum održavanja 2. konferencije o obradi, pripremi, pročišćavanju i zaštiti voda, vodoopskrbi i odvodnji je 10. ožujka 2022. godine. Kao i do sada, skup se održava u Zagrebu, u Kongresnom centru 'Antunović'.

Voda je svuda oko nas...
... no, potrebna je odgovarajuća oprema, uređaji, sustavi i postrojenja kako bi se već na izvorištu, bez obzira na to radi li se o površinskoj vodi (iz rijeka ili jezera), podzemnoj, bočatoj ili pak oporabljenoj vodi, osigurala vrhunska kvaliteta i čistoća. Isto vrijedi i s vodom koja ulazi u kuću, zgradu, industrijsko ili energetsko postrojenje - ona također mora zadovoljiti parametre pitke vode ili pak tehnološke vode u raznim procesima, za što je također često nužna njezina obrada, priprema i pročišćavanje. Uostalom, dobri primjeri za to su prehrambena i farmaceutska industrija, gdje voda mora zadovoljiti visoke higijenske standarde li hoteli i bolnice u kojima su vodovodne instalacije iznimno složene i razgranate, a voda se mora obraditi tako da se onemogućava razvoj bilo kakvih opasnih mikroorganizama (npr. legionela). Na kraju, kada je ta voda iskorištena, mora se vratiti u okoliš očišćena od štetnih tvari, kako bi mogla nastaviti svoj prirodni ciklus.
Zato: Voda na dlanu!

'Newsletter' portala za siječanj 2022.

16.01.2022

'Newsletter' portala za siječanj 2022.

Group 249 'Newsletter' portala za siječanj 2022.

Objavljen je 'Newsletter' portala www.energetika-net.com za siječanj 2022. godine...

Specijali portala www.energetika-net.com u siječnju 2022. godine uključuju više zanimljivih priloga:
- intervju mjeseca s dr. sc. Goranom Slipcem, dipl. ing., predsjednikom HRO CIGRÉ-a
- priču o problematici otpadnog mulja s uređaja za pročišćavanje otpadnih voda
- prikaz jednostavnog rješenja koje je primijenjeno u parnom sustavu KB 'Sveti Duh' u Zagrebu
- kraći zimski putopis po Plitvičkim jezerima
- predstavljanje jedinstvenog omekšivača i filtra za vodu na hrvatskom tržištu
- najavu velikog istraživanja iz područja obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti.
Uz to, tu su i već dobro poznate rubrike: Komentar 'Kratki spoj' s osvrtom na novi zakonodavni okvir u području obnovljivih izvora i Res publica, također s razmatranjem problematike sve većih broja postrojenja na obnovljive izvore u Hrvatskom elektroenergetskom sustavu, ali i u samom prostoru.

Najavljujemo: Svijetla budućnost

17.01.2022

Najavljujemo: Svijetla budućnost

Group 249 Najavljujemo: Svijetla budućnost

Novi stručni skup pod nazivom Svijetla budućnost objedinjuje 4. konferenciju o novim tehnologijama, robotizaciji i automatizaciji u industriji i zgradarstvu HRVATSKA 4.0 i 8. konferencija o energetski učinkovitoj rasvjeti, pametnim domovima, zgradama i gradovima, a održava se 1. i 2. prosinca 2022. godine u Kongresnom centru 'Antunović' u Zagrebu.

Svijetla je budućnost pred nama...

U tri stručna skupa pod nazivom Hrvatska 4.0 pokazali smo inspiracije za budućnost... i idemo dalje. Tema novih tehnologija, robotizacije i automatizacije u industriji, zgradarstvu i energetici usko je povezana s temom pametnih domova, zgrada i gradova, a ta se tema opet nadovezuje na temu rasvjete koja se bez novih tehničkih rješenja u elektrotehnici i automatizaciji ne može zamisliti.

Razlog je to zašto smo odlučili Konferenciju o novim tehnologijama, robotizaciji i automatizaciji u industriji i zgradarstvu Hrvatska 4.0 i Konferenciju o energetski učinkovitoj rasvjeti, pametnim domovima, zgradama i gradovima (koju nismo održavali u protekle dvije godine) povezati u jedan skup pod krovnim nazivom 'Svijetla budućnost'. Skupovi će se u tom novom obliku održavati dva dana, s time da će prvi dan biti obrađivane teme iz područja novih tehnologija, robotizacije i automatizacije, a drugi dan teme iz područja rasvjete, pametnih domova, zgrada i gradova.

S takvom sinergijom dobro utabanim koracima nastavljamo pružati inspiracije za budućnost...

Najavljujemo: Tlačna oprema 2022.

12.01.2022

Najavljujemo: Tlačna oprema 2022.

Group 249 Najavljujemo: Tlačna oprema 2022.

19. hrvatski seminar o tlačnoj opremi održava se 7. srpnja 2022. godine u Kongresnom centru 'Antunović' u Zagrebu.

Okupljamo stručnjake... i tako već gotovo dva desetljeća

Hrvatski seminar tlačnoj opremi tradicionalno je mjesto za okupljanje struke u tom za gospodarstvo važnom području. Naime, oprema pod tlakom predstavlja osnovne elemente energetskih, procesnih i termotehničkih sustava i zauzima drugo mjesto po brojnosti u industriji u zemljama Europske unije. Njezina konstrukcija, proizvodnja, inspekcija i održavanje iznimno su bitni za sigumost Ijudi, materijalnih dobara i okoliša, ali i za ekonomičan rad postrojenja.

Seminar je stoga zamišljen kao mjesto okupljanja stručnjaka iz područja opreme pod tlakom i ostalih zainteresiranih koji su izravno ili neizravno povezani s tim područjem.

Započelo je veliko hrvatsko-slovensko istraživanje

10.01.2022

Započelo je veliko hrvatsko-slovensko istraživanje

Group 249 Započelo je veliko hrvatsko-slovensko istraživanje

Pridružite nam se u velikom hrvatsko-slovenskom istraživanju iz područja obnovljivih izvora energije i učinkovite uporabe energije i ispunite priloženi obrazac.

Među strateškim ciljevima i usmjerenjima članica Europske unije važnu ulogu imaju područja obnovljivih izvora energije i učinkovite uporabe energije.
Ciljevi do 2030. godine su ukupni udio od 32% obnovljivih izvora energije u konačnoj bruto potrošnji energije i povećanje udjela energije iz obnovljivih izvora energije u prometu i energetska učinkovitost. Svaka članica EU-a ima obvezujući nacionalni cilj udjela obnovljivih izvora energije, a za Hrvatsku je on postavljen na 37%.
Izvori energije važni su za zadovoljavanje potreba za energijom s gledišta pouzdanosti i kvalitete. Energetska učinkovitost ima važnu ulogu u snižavanju troškova. Racionalna uporaba energije i nova tehnička rješenja za iskorištavanje obnovljivih izvora omogućavaju uštede. Važnu ulogu u osiguravanju konkurentnosti ima upravljanje energijom.
Istraživanjem želimo doznati koliko smo kao potrošači osviješteni o obnovljivim izvorima energije, energetskoj učinkovitosti i upravljanju energijom.

Molimo vas da ispunite upitnik koji slijedi pri čemu tvrdnje ocijenite ocjenama od 1 (ne slažem se) do 5 (u potpunosti se slažem).

Zahvaljujemo vam na odgovorima koji će nam u pomoći u analizi vaših razmišljanja na području obnovljivih izvora i učinkovite uporabe energije.

Najavljujemo: 21. plinarski forum

05.01.2022

Najavljujemo: 21. plinarski forum

Group 249 Najavljujemo: 21. plinarski forum

21. plinarski forum održava se točno pred završetak plinske godine, 31. ožujka 2022. godine u Kongresnom centru 'Antunović' u Zagrebu.

Ima li svjetla na kraju tunela?
Dok cijene plina širom Europe lete u nebo, a stručnjaci upozoravaju da nekim zemljama prijete problemi s opskrbom plinom, u isto se vrijeme mnogi okreću od plina kao energenta. Ono što se prije samo par godina činilo kao crni scenariji, danas je postala stvarnost. No, možda budućnost primjene plina ipak nije tako crna kao što sada nekome izgleda i godine koje dolaze pokazat će da je plin ipak odličan prijelazni energent prema nekom bezugljičnom dobu.

U svakom slučaju, o plinu i dalje valja govoriti, raspravljati i itekako razmišljati kada je riječ o opskrbi energijom. S druge strane, ima li u proteklih 20 godina boljeg mjesta za rasprave o plinu, razmjenu iskustava i mišljenja, prikaz novih projekata, tehničkih rješenja i dostignuća od Plinarskog foruma?

EGE 5/2021

Odgovore na pitanja što je ključno za jačanje izvrsnosti, kako osigurati kvalitetno i dostupno visoko obrazovanje te, među ostalim, je li demografija sve veća prijetnja znanosti, istraživanju i visokim tehnologijama moguće je naći u novom broju stručnog časopisa EGE:

  • Znanost, istraživanja i obrazovanje preduvjeti su razvoja
  • Na putu prema zelenom, pametnom i održivom gospodarstvu
  • Energetika je strateški važna za društvo
  • Budućnost je ugodna toplina uz što manje opterećenje okoliša
  • Čist i zdrav zrak znači život, ali i nove prilike
  • Već 300 punionica širom hrvatske
  • Bez digitalizacije i automatizacije danas se ne može
  • Problem bez jednoznačnih rješenja, ali s mnoštvom gospodarskih šansi...
Portal www.energetika-net.com

Portal www.energetika-net.com

www.energetika-net.com

Energetika-net.com je jedinstveni portal u Hrvatskoj i šire koji svakodnevno donosi vijesti iz područja energetskog gospodarstva, plinske tehnike i gospodarstva, instalacija, termotehnike (grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije) i vode, energetske učinkovitosti i zgradarstva, obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i elektromobilnosti i održivog prometa. Namijenjen je svima kojima su vijesti iz tih područja nužne za svakodnevno poslovanje kao što su energetske tvrtke, projektanti, izvođači, proizvođači opreme, investitori u projekte, dužnosnici državnih tijela i ustanova, članovi stručnih udruga, znanstvenici i studenti visokoškolskih ustanova, ali i široj javnosti.