Vaš prozor u svijet energije!

Dobrodošli na EM web stranice :)

Vaš prozor u svijet energije!

Stručni časopis EGE

energetika, gospodarstvo, ekologija, etika

Stručni časopis EGE

Portal o energetici

www.energetika-net.com

Portal o energetici

EM stručni skupovi

EM stručni skupovi

EM stručna literatura

EM stručna literatura

Novosti

Izašao EGE 2/2023

02.06.2023

Izašao EGE 2/2023

Group 249 Izašao EGE 2/2023

Objavljen je novi broj časopisa EGE.

Upravo je objavljen drugi ovogodišnji i ujedno 148. broj stručnog časopisa EGE! Glavna tema broja je hlađenje, ventilacija i klimatizacija i, osim o brojnim novostima iz programa poznatih domaćih i svjetskih proizvođača opreme, može se pročitati i nešto više o  preuzimanjima i spajanjima tvrtki iz tog područja, ali i opsežan osvrt na promjene koje donose izmjene i dopune 'F-Gas Regulative'.

Stranice časopisa otkrivaju i izazove i prepreke zelene tranzicije i daju odgovor na pitanje gdje se Hrvatska nalazi po potrošnji energije u svijetu.

Nisu zaboravljeni ni čitatelji koje zanimaju i koji prate teme kao što su vodikova energetska tehnika, nuklearna energija, održivost, oprema pod tlakom, nove tehnologije, a tu su i osvrti na dva stručna skupa održana u proteklih nekoliko mjeseci: Plinarski forum i Klima-forum i Konferenciju INTER-KLIMA. Pri tome je u općoj dekarbonizaciji posebice zanimljivo istaknuti plinsku tehniku i članak o borbi protiv klimatskih promjena na njemački način, tj. odlasku plinskog grijanja u povijest.

Sretan Dan državnosti

26.05.2023

Sretan Dan državnosti

Group 249 Sretan Dan državnosti

ENERGETIKA MARKETING vam svima želi sretan 30. svibnja, Dan državnosti!

Tko na tvrdoj stini svoju povist piše,
Tom ne može nitko prošlost da izbriše...

Održana Sunčeva energija 2023.

19.05.2023

Održana Sunčeva energija 2023.

Group 249 Održana Sunčeva energija 2023.

U Zagrebu je 18. svibnja održan već drugi za redom ovogodišnji seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije - Sunčeva energija 2023.

Glavna poteškoća kod primjene Sunčeve energije je slabost nadležnih državnih tijela za izradu zakonskog okvira i sporost izdavanja potrebne dokumentracije, što značajno otežava ostvarivanje projekata. To je jedan od zaključaka već drugog ovogodišnjeg seminara o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije, posvećenog Sunčevoj energiji, koji je 18. svibnja ove godine održan u Zagrebu.

Zanimanja za Sunčevu energiju ne nedostaje pa je samo u prva tri mjeseca ove godine operator distribucijskog sustava zaprimio zahtjeve za priključenje novih sunčanih elektrana kao u cijeloj 2022. S druge strane, do priključenja izvedenog postrojenja na mrežu može proći i 6 - 8 mjeseci.

Za povećanje primjene Sunčeve energije svakako je nužan kvalitetan i stabilan zakonski okvir, školovani i obučeni instalateri. Također bi poticanje ugradnje sunčanih elektrana za građane i male poduzetnike trebalo biti kontinuirano i razvidnije. Istodobno, ulaganja u sunčane elektrane su u sadašnje vrijeme rastućih cijena energije vrlo brzo isplativa.

Na seminaru je bilo riječi o energetskim zadrugama, predstavljene su mogućnosti sinergije energetike i poljoprivrede u projektima agrosunčanih elektrana, pojašnjeno je što u 'novoj' energetici znači agregiranje i pokazan odličan primjer Križevaca kao grada posvećenog energetskoj tranziciji.

Uskoro novi EGE

05.05.2023

Uskoro novi EGE

Group 249 Uskoro novi EGE

Priprema se drugi ovogodišnji broj časopisa EGE i za tjedan - dva ugledat će svijetlo dana...

Glavna tema drugog ovogodišnjeg broja časopisa EGE, u godini u kojoj časopis obilježava 30 obljetnicu izlaženja, ali i izlazak 150 broja (to će biti četvrti ovogodišnji broj, najesen) je hlađenje, ventilacija i klimatizacija. Nedavno održani skupovi KLIMA-FORUM i INTER-KLIMA pokazali su da je zanimanje za ta stručna područja sve veće, a u godinama koje dolaze u njima se očekuju velike promjene koje ponajviše slijede iz nove 'F-Gas Regulative'.

No, bit će tu i osvrt na Plinarski forum, održan početkom ožujka, ali i uobičajene teme iz energetike, energetskog gospodarstva i mnoge druge zanimljivosti.

Sretan praznik rada!

28.04.2023

Sretan praznik rada!

Group 249 Sretan praznik rada!

ENERGETIKA MARKETING vam svima želi sretan 1. svibanj, Međunarodni praznik rada!

Produljeni vikend svakome dobro dođe, za mali predah od svakodnevnih obveza, za odmor i druženje. Ako još i vrijeme posluži... sreći nema kraja...

Tlačna oprema 2023

Tlačna oprema 2023

6. srpnja 2023. , Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'

Dva desetljeća okupljanja stručnjaka u području opreme pod tlakom

Još od 1993. godine Hrvatski seminar tlačnoj opremi tradicionalno je mjesto za okupljanje struke u tom za gospodarstvo važnom području. Naime, oprema pod tlakom predstavlja osnovne elemente energetskih, procesnih i termotehničkih sustava i zauzima drugo mjesto po brojnosti u industriji u zemljama Europske unije. Njezina konstrukcija, proizvodnja, inspekcija i održavanje iznimno su bitni za sigurnost ljudi, materijalnih dobara i okoliša, ali i za ekonomičan rad postrojenja.

Seminar koji ove godine obilježava 20. obljetnicu održavanja stoga je zamišljen kao središnje mjesto za okupljanje stručnjaka iz područja opreme pod tlakom i svih drugih kojima je oprema pod tlakom na bilo koji način dio svakodnevnog posla.

Hlađenje i klimatizacija

Hlađenje i klimatizacija

prof. dr. sc. Orest Fabris, dipl. ing.

NOVO!

Ova knjiga (udžbenik) namijenjena je studentima diplomskih i poslijediplomskih studija strojarskih i sličnih fakulteta, ali i mladim inženjerima koji se tom problematikom počinju praktično baviti. U knjizi su dane najbitnije termodinamičke osnove i objašnjene su pojave, procesi i zakoni koji se pojavljuju u tehnici hlađenja i klimatizacije. Posebna je pozornost poklonjena praktičnim i specifičnim rješenjima i uz njih su dane odgovarajuće jednadžbe, izrazi i brojčani podaci. Knjiga obuhvaća i najnovije promjene vezane uz problematiku zaštite ozonskog sloja, racionalno korištenje energije i neka posve nova dostignuća i očekivane promjene u budućnosti. Na kraju je knjiga dopunjena većim brojem riješenih zadataka i prilozima u obliku tablica, dijagrama i sl.

Za knjigu se također može reći da obuhvaća cjeloživotno iskustvo autora u tom području, od poslijediplomskog i doktorskog studija ('Refrigeration and Air Conditionig' na King’s Collegeu u Londonu), do predavanja iz područja termodinamike i rashladne tehnike na fakultetima u Sarajevu, Dubrovniku i Splitu. Pored bavljenja nastavnim, a uz to i znanstvenim radom, autor je vodio velik broj praktičnih projekata iz tog područja kao što su ispitivanje hlađenja nuklearnog goriva za NE Oskarshamn u Švedskoj, konzultantske usluge pri projektiranju i konačni tehnički prijam svih ledenih objekata za XIV. zimske olimpijske igre u Sarajevu, razvoj rashladnog kontejnera 40 '', razvoj i proizvodnja tzv. klima-bojler uređaja (izvedeno više od 500 jedinica), projektiranje, izrada i puštanje u rad desetak manjih i srednjih hladnjača, projektiranje, izrada i puštanje u rad više od 100 instalacija sustava klimatizacije na putničkim (turističkim) brodovima itd.

Više informacija i narudžba!

Portal www.energetika-net.com

Portal www.energetika-net.com

www.energetika-net.com

Energetika-net.com je jedinstveni portal u Hrvatskoj i šire koji svakodnevno donosi vijesti iz područja energetskog gospodarstva, plinske tehnike i gospodarstva, instalacija, termotehnike (grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije) i vode, energetske učinkovitosti i zgradarstva, obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i elektromobilnosti i održivog prometa. Namijenjen je svima kojima su vijesti iz tih područja nužne za svakodnevno poslovanje kao što su energetske tvrtke, projektanti, izvođači, proizvođači opreme, investitori u projekte, dužnosnici državnih tijela i ustanova, članovi stručnih udruga, znanstvenici i studenti visokoškolskih ustanova, ali i široj javnosti.