Vaš prozor u svijet energije!

Dobrodošli na EM web stranice :)

Vaš prozor u svijet energije!

Stručni časopis EGE

energetika, gospodarstvo, ekologija, etika

Stručni časopis EGE

Portal o energetici

www.energetika-net.com

Portal o energetici

EM stručni skupovi

EM stručni skupovi

EM stručna literatura

EM stručna literatura

Novosti

Održano Toplinarstvo 2023.

18.09.2023

Održano Toplinarstvo 2023.

Group 249 Održano Toplinarstvo 2023.

U Osijeku je 14. i 15. rujna ove godine održano Toplinarstvo - forum o daljinskom grijanju i hlađenju.

Pariški sporazum, Europski zeleni plan, paket 'Spremni za 55' i ukidanje ovisnosti Europske unije o ruskim fosilnim gorivima neki su od izazova s kojima se trenutačno susreće energetika. Posljedično treba dekarbonizirati i toplinarske sustave, odnosno manje ili više centraliziranu opskrbu toplinskom energijom.

Kako pokriti potrebe za toplinom iz obnovljivih izvora, koji se projekti ostvaruju i planiraju u području toplinarstva te koja su suvremena rješenja, proizvodi i usluge za proizvodnju, distribuciju i opskrbu toplinskom energijom pitanja su na koje je godine odgovorio već treći po redu Forum o daljinskom grijanju i hlađenju - Toplinarstvo koji je 14. i 15. rujna 2023. godine održan u Osijeku.

Slušaj lega, bit će struke carstvo, u Osijeku se sprema Toplinarstvo

01.09.2023

Slušaj lega, bit će struke carstvo, u Osijeku se sprema Toplinarstvo

Group 249 Slušaj lega, bit će struke carstvo, u Osijeku se sprema Toplinarstvo

U Osijeku se 14. i 15. rujna održava Toplinarstvo - 3. forum o daljinskom grijanju i hlađenju. Jeste li se već prijavili?

Ljeto je polako na izmaku i dolaze hladniji dani. Iako mnogi građani koji su spojeni na toplinarske sustave u više hrvatskih gradova ovog ljeta nisu imali tople vode, to je zato što su gotovo posvuda u tijeku opsežni radovi na osuvremenjavanju, rekonstrukciji, obnovi i proširenju tih sustava, a sve s ciljem sigurnije, pouzdanije, ekonomičnije i ekološkije opskrbe toplinom ne samo u nadolazećoj sezoni grijanja, već i u godinama koje dolaze. Uostalom, toplinarski sustavi su budućnost grijanja.

Svi ti projekti, ali i više od toga, bit će teme ovogodišnjeg, već trećeg po redu Foruma o daljinskom grijanju i hlađenju - TOPLINARSTVO 2023.

Vidimo se 14. i 15. rujna u Osijeku!

 

Ljetni popust na EM literaturu

21.07.2023

Ljetni popust na EM literaturu

Group 249 Ljetni popust na EM literaturu

Opušteno ljeto uz povoljniju stručnu literaturu u našem izdanju? Zašto ne!

Odlučili smo se na veliko ljetno sniženje naših knjiga: 'Hlađenje i klimatizacija' autora Oresta Fabrista (izdanje 2023.), 'Plinarski priručnik' (7. izdanje, 2014.) i 'Osnove tehnike instalacije vode i plina' (3. izdanje, 2018.).

Sve knjige po promotivnim cijenama možete naručiti u našem 'web shopu'.

Još malo i 150. broj...

14.07.2023

Još malo i 150. broj...

Group 249 Još malo i 150. broj...

Novi broj časopisa EGE, već treći u ovoj, jubilarnoj godini u kojoj obilježavamo 30 godina izlaženja i izlazak 150. broja (taj će biti prvi sljedeći, na jesen!). 

Izlazak novog broja gotovo se poklopio i s 10. godišnjicom našeg pristupanja Europskoj uniji, a tematski je posvećen obnovljivim izvorima (na više od 50 stranica!) i gospodarenju otpadom. Vruće teme za vruće ljeto, zar ne?

Da nam nedostaju spoznaja i svijest o tome da su energetika i opskrba energijom ključna pitanja, u svojem komentaru upozorava dr. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e, dok o velikom problemu klimatskih promjena u intervjuu govori dr. sc. Nikola Biliškov s IRB-a. Naravno, to nije sve...

Održan 20. hrvatski seminar o tlačnoj opremi

07.07.2023

Održan 20. hrvatski seminar o tlačnoj opremi

Group 249 Održan 20. hrvatski seminar o tlačnoj opremi

U Zagrebu je 6. srpnja održan jubilarni, 20. hrvatski seminar o tlačnoj opremi

Hrvatski seminari o tlačnoj opremi već 20 godina ispunjavaju očekivanja sudionika i donose nove ideje za unaprjeđenje cijelog područja opreme pod tlakom, potičući odgovorne osobe i nadležna tijela na suradnju u tom području punom posebnosti i iznimno važnom za cijelo gospodarstvo.

Naime, kako je istaknuto na održanom, jubilarnom 20. hrvatskom seminaru o tlačnoj opremi, a što se neprestano ponavlja u protekla dva desetljeća borbe za struku, oprema pod tlakom se zbog opasnosti za ljude, okoliš i materijalna dobra ubraja u iznimno osjetljivo i zahtjevno područje kojem se stoga mora posvetiti posebna pozornost.

Nova era prometa 2023.

Nova era prometa 2023.

10. listopada 2023. , Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'

Prometna tranzicija se ubrzava

Era klasičnih vozila (ali i plovila i letjelica), pogonjenih motorima s unutarnjim izgaranjem koji koriste naftne derivate (tj. fosilna goriva) polako završava i cijeli se svijet okreće novim rješenjima vozila, plovila i letjelica, ali i novim rješenjima organizacije i načina prometa. Uz sve to, promjene koje se u svim zemljama svijeta moraju napraviti u energetskom miksu kako bi se smanjila ovisnost o fosilnim gorivima i zadvoljili ciljevi zaštite okoliša i ublažavanja klimatskim promjenama uvelike se odnose i na promet.

Naravno, u svemu tome Hrvatska nije iznimka i stoga se već četvrtu godinu zaredom održava Nova era prometa, stručni skup s fokusom na električnim i vozilima na plin (stlačeni, ukapljeni), vodik i gorivne članke, ali i svim drugim rješenjima za održivi razvoj prometa.

Hlađenje i klimatizacija

Hlađenje i klimatizacija

prof. dr. sc. Orest Fabris, dipl. ing.

NOVO!

Ova knjiga (udžbenik) namijenjena je studentima diplomskih i poslijediplomskih studija strojarskih i sličnih fakulteta, ali i mladim inženjerima koji se tom problematikom počinju praktično baviti. U knjizi su dane najbitnije termodinamičke osnove i objašnjene su pojave, procesi i zakoni koji se pojavljuju u tehnici hlađenja i klimatizacije. Posebna je pozornost poklonjena praktičnim i specifičnim rješenjima i uz njih su dane odgovarajuće jednadžbe, izrazi i brojčani podaci. Knjiga obuhvaća i najnovije promjene vezane uz problematiku zaštite ozonskog sloja, racionalno korištenje energije i neka posve nova dostignuća i očekivane promjene u budućnosti. Na kraju je knjiga dopunjena većim brojem riješenih zadataka i prilozima u obliku tablica, dijagrama i sl.

Za knjigu se također može reći da obuhvaća cjeloživotno iskustvo autora u tom području, od poslijediplomskog i doktorskog studija ('Refrigeration and Air Conditionig' na King’s Collegeu u Londonu), do predavanja iz područja termodinamike i rashladne tehnike na fakultetima u Sarajevu, Dubrovniku i Splitu. Pored bavljenja nastavnim, a uz to i znanstvenim radom, autor je vodio velik broj praktičnih projekata iz tog područja kao što su ispitivanje hlađenja nuklearnog goriva za NE Oskarshamn u Švedskoj, konzultantske usluge pri projektiranju i konačni tehnički prijam svih ledenih objekata za XIV. zimske olimpijske igre u Sarajevu, razvoj rashladnog kontejnera 40 '', razvoj i proizvodnja tzv. klima-bojler uređaja (izvedeno više od 500 jedinica), projektiranje, izrada i puštanje u rad desetak manjih i srednjih hladnjača, projektiranje, izrada i puštanje u rad više od 100 instalacija sustava klimatizacije na putničkim (turističkim) brodovima itd.

Više informacija i narudžba!

Portal www.energetika-net.com

Portal www.energetika-net.com

www.energetika-net.com

Energetika-net.com je jedinstveni portal u Hrvatskoj i šire koji svakodnevno donosi vijesti iz područja energetskog gospodarstva, plinske tehnike i gospodarstva, instalacija, termotehnike (grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije) i vode, energetske učinkovitosti i zgradarstva, obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i elektromobilnosti i održivog prometa. Namijenjen je svima kojima su vijesti iz tih područja nužne za svakodnevno poslovanje kao što su energetske tvrtke, projektanti, izvođači, proizvođači opreme, investitori u projekte, dužnosnici državnih tijela i ustanova, članovi stručnih udruga, znanstvenici i studenti visokoškolskih ustanova, ali i široj javnosti.