Nova era prometa 2022.

3. forum o električnim i vozilima na plin, vodik i gorivne članke i rješenjima za održivi razvoj prometa

Zagreb, Buzin, hotel 'Aristos', 19. svibnja 2022.

Odlučno na zelenom putu

Smanjenje emisija iz prometa moguće je samo uz goleme napore i troškove, što znači da je još dug put do ostvarivanja ciljeva prometne tranzicije koja je već odavno započela. Koliko god se neke promjene u prometnoj paradigmi trenutačno možda činile male i nebitne, osobito u Hrvatskoj, koja za svjetskim trendovima u prometu (kao što je uobičajeno) kasni 3 - 4 godine, ona se ne može zaustaviti. Električna vozila tu će svakako imati glavnu ulogu, no ne treba zanemariti ni neka druga rješenja kao što je, primjerice, vodik.

Istodobno, osim cestovnog, prometna tranzicija zahvaća i pomorski promet, dok se zračne luke pripremaju na obvezu primjene održivog zrakoplovnog goriva (SAF).  Za sva ta rješenja valja što više koristiti sredstva iz europskih fondova i programa, ponajviše kako bi se što prije ostvarila infrastruktura za opskrbu vozila, plovila i letjelica novim energentima.

To je bilo tek nekoliko naglasaka s ovogodišnjeg skupa Nova era prometa. Taj forum o električnim i vozilima na plin, vodik i gorivne članke i rješenjima za održivi razvoj prometa ponovno je pokazao u kojem se smjeru odvijaju velike promjene ne samo kada se radi o prometnim sredstvima, već i o razmišljanjima o prometu kako takvom.

 

 

 

Nova era prometa je dio Programa stručnog usavršavanja za razdoblje 2021. – 2022. godine Hrvatske stručno-znanstvene udruge za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO) i tvrtke ENERGETIKA MARKETING (suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine od 4. ožujka 2021. godine, klasa: 131-01/21-01/2, ur. broj: 531-01-21-3).

**** Sudjelovanjem na skupu obveznici stručnog usavršavanja ostvaruju sedam školskih sati, od čega jedan za regulativu.

Pokrovitelji:

Znanstveno-stručni pokrovitelji:

Organizatori:

Medijski pokrovitelji: