15. međunarodno znanstveno-stručno savjetovanje 'Energetska i procesna postrojenja'

Power & Energy Masters 2022.

10. međunarodni forum o obnovljivim izvorima energije

Zadar, Hotel 'Kolovare', 12. - 14. listopada 2022.

Energetsku krizu i energetsku tranziciju moramo rješavati svi zajedno

Država nisu samo političari, ministarstva, agencije, državne tvrtke i stranke, već su država i svi dužnosnici i djelatnici tih tijela i tvrtki, ali i svi njezini građani i svi trebaju dati svoj doprinos prevladavanju izazova energetske krize i energetske tranzcije. Uostalom, svatko bi već sada mogao razmišljati o tome kako smanjiti potrošnju energije u svojem domu ili na svojem radnom mjestu ili pak o postavljanju sunčane elektrane na svojoj kući ili zgradi.

Bio je to jedan od naglasaka sa skupa Power & Energy Masters, odnosno 15. međunarodnog znanstveno-stručnog savjetovanja 'Energetska i procesna postrojenja' i 10. međunarodnog foruma o obnovljivim izvorima energije koji je održan 12. - 14. listopada 2022. godine u Zadru.

Pred Hrvatskom je stoga ostvarivanje nekoliko značajnih energetskih projekata, a svakako je za pohvalu što se sve više industrijskih objekata, ali i turističkih tvrtki okreće obnovljivim izvorima za pokrivanje svojih potreba za energijom. Sunčeva i geotermalna energija, dizalice topline, biomasa i vodik pri tome su u prvom planu.

Uz sve to, veliki su napori i dalje potrebni u području energetske učinkovitosti u zgradarstvu, što je problem koji muči i cijelu Europsku uniju. Pronalaženju rješenja za taj problem svakako će doprinijeti novi zahtjevi za tzv. zgrade nulte emisije, koje nemaju nikakvih emisija stakleničkih plinova iz fosilnih goriva i koje bi već od 2028. godine trebale biti standard za sve novoizgrađene zgrade javne namjene. Bez obzira na sve te zahtjeve i izazove, već sada sve više investitora pokazuje zanimanje za kvalitetnu gradnju.

Kako bi se svi ti izazovi mogli riješiti, nekoliko vodećih domaćih i stranih proizvođača opreme i ponuđača usluga svoje je proizvode i rješenja prikazalo u sklopu stručnih izlaganja i na izložbenim prostorima. 

 

 

 

Power & Energy Masters dio je Programa stručnog usavršavanja za razdoblje 2021. – 2022. godine Hrvatske stručno-znanstvene udruge za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO) i tvrtke ENERGETIKA MARKETING (suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine od 4. ožujka 2021. godine, klasa: 131-01/21-01/2, ur. broj: 531-01-21-3).

 

**** Sudjelovanjem na skupu obveznici stručnog usavršavanja ostvaruju 21 bod, od čega četiri za regulativu.

Pokrovitelji:

Znanstveno-stručni pokrovitelji:

Organizatori:

Medijski pokrovitelji: