Seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije

Sunčeva energija 2023.

Zagreb, Kongresni centar 'Antunović', 25. svibnja 2023.
0
DANA
0
SATI
0
MINUTE
0
SEKUNDE

Prijeđimo na sunčanu stranu

Sunčeva energija je obnovljivi izvor koji se vjerojatno najjednostavnije može iskorištavati. Za početak, odgovarajućim arhitektonskim rješenjem kuće ili zgrade, energija Sunčevog zračenja može se koristit pasivno. Za pretvorbu Sunčevog energiju u električnu i toplinsku energiju uistinu nisu potrebni složeni tehnički sustavi. Izvedbe današnjih sunčanih elektrana (fotonaponskih sustava) i solarnih toplinskih sustava uistinu su razmjeno jednostavne i, ako se radi o manjim sustavima, njihova ugradnja brza je i laka.

Razlog je to zašto su sunčane elektrane rješenje za iskorištavanje obnovljivih izvora čija se primjena u svijetu najviše širi. S druge strane, čini se kako je nekada ubrzana primjena solarnih toplinskih sustava u posljednjih nekoliko godina malo usporila. Bez obzira na sve to, Sunčeva energija ima golemi potencijal, osobito u zemljama kao što je Hrvatska. Ipak, čini se da taj potencijal (osim u planovima i strategijama) još nije dobio mjesto koje zaslužuje.

To je razlog zašto su stručne rasprave, razmjena ideja i razmišljanja iz područja Sunčeve energije nužne kako bi se ona što više koristila, na bilo koji način.

 

Sunčeva energija - seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije dio je Programa stručnog usavršavanja za razdoblje 2023. – 2024. godine Hrvatske stručno-znanstvene udruge za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO) i tvrtke ENERGETIKA MARKETING (suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine od 13. listopada 2022. godine, klasa: 131-01/22-01/13, ur. broj: 531-04-2-22-4).

 

**** Sudjelovanjem na skupu obveznici stručnog usavršavanja ostvaruju sedam bodova, od čega jedan za regulativu.

Znanstveno-stručni pokrovitelji:

Organizatori:

Medijski pokrovitelji: