Toplinarstvo 2021.

2. forum o rješenjima za daljinsko grijanje i hlađenje

Vukovar, Hotel ‘Lav’, 16. - 17. rujna 2021.

Toplinarstvo je budućnost grijanja!

Uz industriju i, između ostaloga, promet, nastojanja Europske unije u postizanju klimatske neutralnosti do 2050. godine svakako će trebati snažnije poduprijeti i toplinarstvo. Bio je to jedan od naglasaka sa stručnog skupa Toplinarstvo - Foruma o daljinskom grijanju i hlađenju koji je 16. i 17. rujna ove godine u Vukovaru okupio najvažnije sudionike u toplinarskoj struci u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Naime, u EU-u se iz toplinarskih sustava trenutačno pokriva približno 13% potreba za toplinskom energijom, što može doprinijeti energetskoj tranziciji i povećanju energetske učinkovitosti primjetnijim uključivanjem obnovljivih izvora u takve sustave, ali i u sustave daljinskog hlađenja koji su Europi sve češći. Već godinama su sustavi plinskog etažnog grijanja uspjeli iz primjene izbaciti loživo ulje, ali na žalost kod nas su potisnuli i toplinarske sustave i kotlovnice. Međutim, zbog zova dekarbonizacije i odbacivanja starih načina grijanja etažnom plinskom grijanju rukavicu u lice sada bacaju toplinarski sustavi na obnovljive izvore - Sunčevu energiju i biomasu, a u posljednje vrijeme i geotermalnu energiju.

 

Toplinarstvo je dio Programa stručnog usavršavanja za razdoblje 2021. – 2022. godine Hrvatske stručno-znanstvene udruge za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO) i tvrtke ENERGETIKA MARKETING (suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine od 4. ožujka 2021. godine, klasa: 131-01/21-01/2, ur. broj: 531-01-21-3).

Glavni sponzor i pokrovitelji:

Znanstveno-stručni pokrovitelji i domaćin:

Organizatori:

Medijski pokrovitelji: